Снимка: Reuters

Руските сили за противоракетна и противовъздушна отбрана имат готовност да унищожат севернокорейската ракета "Унха-3", ако тя се отклони от курса и възникне опасност от падането й на руска територия, съобщи днес генералният щаб на руските въоръжени сили.

Не се предвиждат специални мерки за повишаване на бойната готовност на силите за ПРО и ПВО във връзка с изстрелването на ракетата, подчерта източникът.

Системата за предупреждение за ракетно нападение и системата за контрол на космическото пространство са в постоянна бойна готовност и в реално време следят обстановката. Средствата на ПВО в Източния военен окръг също дежурят денонощно, посочиха от още от руския генщаб.

Северна Корея съобщи, че между 12 и 16 април ще изстреля ракета, която да изведе в орбита сателит. Вашингтон обаче се опасява, че Пхенян ще извърши изпитание на балистична ракета с голям обсег.

По информация на южнокорейската агенция Йонхап Пхенян се готви да извърши трети ядрен опит.

По-рано готовност да унищожат севернокорейската ракета, ако траекторията й премине над тяхна територия, обявиха Южна Корея и Япония. Двете основни японски авиокомпании "Джапан еърлайнс" и "Ол нипон еъруейз" съобщиха, че в името на сигурността на пътниците си променят някои маршрути в дните, когато е планирано
изстрелването на ракетата със спътника. Промените се отнасят за девет маршрута до Джакарта, Манила и Сингапур.

Планираното от Северна Корея изстрелване на ракета е израз на пренебрежение към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от Франс прес. Трябва да се търси политико-дипломатическо решение на настоящата криза, каза той.

САЩ ще разглеждат изстрелването на ракета или извършването на ядрен опит от Северна Корея като провокация, която би довела до още по-голяма изолация на Пхенян, заяви Белият дом.

"Изстрелването на ракета или извършването на ядрен опит би свидетелствало за това, че ръководството на Северна Корея е решило да не предприема стъпки, които са необходими за прекратяване на нейната изолация, за приемането й отново в международната общност и за облекчаване на глада на населението й", каза говорителят на Белия дом Джей Карни.

Държавният департамент на САЩ призова КНДР нито да изстрелва ракета, нито да извършва ядрен опит.

"Нашата позиция остава същата: не го правете", каза говорителят на американското външно министерство Виктория Нюланд. "Изстрелването на ракета от Северна Корея би било силно провокативно, би представлявало заплаха за регионалната сигурност и би било в разрез с наскоро поетите от нея ангажименти да се въздържа от каквито и да е изстрелвания на ракети с голям обсег", заяви тя. Според Нюланд евентуален ядрен опит "би бил също толкова лошо нещо, ако не и по-лошо".

Утре, 11 април, голяма група чуждестранни журналисти, пристигнали в Северна Корея за отразяване на празненствата по случай 100-годишнината от рождението на основателя на КНДР Ким Ир Сен, ще бъдат поканени в Центъра за управление на полетите. Това заяви на пресконференция днес в Пхенян представител на Комитета за космически технологии, след като отказа да отговори на въпрос кога ще бъде изстреляна ракетата със сателита. Той добави, че не е упълномощен да отговори на въпроса дали след изстрелването на ракетата ще последва ядрен опит.

Севернокорейският сателит ще бъде инсталиран днес на ракетата-носител, която вече е на позиция за изстрелване на полигона в северозападната част на страната, съобщи представител на Комитета за космически технологии.

Планираме да приключим монтажа още днес, каза той на пресконференция в Пхенян за чуждестранни журналисти. Според плановете ракетата "Унха-3" трябва да изведе в орбита 100-килограмов спътник за наблюдение на Земята между 12 и 16 април.

На пресконференция за чуждестранни журналисти днес в Пхенян севернокорейски представители заявиха, че цялата подготовка за изстрелването на космически сателит тази седмица е завършена и то ще се състои, както е планирано като част от празненствата в чест на покойния лидер Ким Ир Сен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase