Снимка: Reuters
fallback

Либия няма да предаде сина на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам на Международния наказателен съд в Хага, съобщи либийският правосъден министър Али Ашур, цитиран от Ройтерс.

Ал Ислам продължава да е в затвор в Либия, където е охраняван от бивши опозиционни бойци, от които беше и пленен.

Той ще бъде съден от либийски съдии по обвинения за финансови корупция, убийство и изнасилване.

По думите на Али Ашур Либия няма намерение да предава Сейф ал Ислам в Хага.

"Той се храни с хората, които го охраняват, и е в добро състояние", добави Ашур, който отрече обвиненията за побой над сина на Кадафи.

Oще по темата

Dnes.bg припомня, че преди 2 дни Международният наказателин съд обяви, че Сейф ал Ислам е подложен на насилие в затвора в северноафриканската държава, в който е държан.

Според представител на МНС, отговарящ за защитата на обвиняемите, Сейф ал Ислам е бит и държан в пълна изолация в затвора в град Зинтан, на 180 километра югозападно от столицата Триполи.

Синът на Кадафи, който бе гласен за наследник на баща си, също така страдал от проблеми със зъбите, но нямал достъп до стоматолог. Той освен това не се е явявал пред съдия и нямал право да приема посетители.

Международният наказателен съд поиска за втори път в сряда от временните либийски власти да му предадат Сейф ал Ислам. МНС издаде през юни миналата година заповед за арест на сина на Муамар Кадафи по обвинения в престъпления срещу човечеството.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

преди 12 години

И какво му е "международното" на межународния съд в Хага? Кой го е легитимирал да бъде такъв? Колкото Федералния резерв на САЩ е "федерален", толкова и съдът е "межуднароден". Просто западните страни си лепват подобни високопарни имена на институциите, с които оправдават намесата си в суверенността на други държави. А извън легитимността, как така предишния режим беше репресивен, а сегашния не? Къде са сега сеещите бомбена демокрация? АБСОЛЮТНА ИСТИНА

19

Анонимен

преди 12 години

И какво му е "международното" на межународния съд в Хага? Кой го е легитимирал да бъде такъв? Колкото Федералния резерв на САЩ е "федерален", толкова и съдът е "межуднароден". Просто западните страни си лепват подобни високопарни имена на институциите, с които оправдават намесата си в суверенността на други държави. А извън легитимността, как така предишния режим беше репресивен, а сегашния не? Къде са сега сеещите бомбена демокрация?

18

Анонимен

преди 12 години

Бъркаш го с друг син на Кадафи. Сейф ал Ислам имаше благотворителна организация, участваше в международни проекти "Зелена планета", организираше по целия свят изложби със свои картини и антични предмети от Либия и т.н. Друг е въпроса че покрай мъжете с много пари има и много красавици, но така е в цял свят.

fallback