В Санкт Петербург бяха извършени първите арести за пропагандиране на хомосексуализма. Снимка: архив, Reuters

Двама руснаци бяха арестувани в Санкт Петербург за "пропаганда в подкрепа на гейовете". Това е първият случай на прилагане на спорен закон, забраняващ изразяване на публична подкрепа за хомосексуализма, предаде ДПА.

Полицията е задържала мъжете, докато те са размахвали в центъра на града плакати с надпис "Хомосексуализмът е нещо нормално".

"Този закон в Санкт Петербург, забраняващ изразяването на подкрепа за хомосексуализма, е срам. Той е напълно дискриминационен и отнема на гражданите с нетрадиционна ориентация правото на свобода на изразяването и събиранията", каза говорителката на правозащитната организация "Хюман райтс уоч" Татяна Локшина.

Според нея протестът на двамата мъже е целял да накара властите да преразгледат закона.

На 29 февруари в Санкт Петербург влезе в сила нова разпоредба, предвиждаща глоби за лицата, които "пропагандират нетрадиционни начини на живот" на обществени места.

Всеки от двамата арестувани е заплашен с глоба, равняваща се на 170 долара, за нарушаване на разпоредбата и с евентуални допълнителни наказания за нарушаване на националното законодателство, забраняващо неразрешените от властите демонстрации на обществени места, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase