Марс. Снимка: Ройтерс
fallback

Русия ще вземе участие в европейския проект ExoMars за мисия до Червената планета, съобщи ИТАР-ТАСС. Това стана ясно днес, след като днес ръководителите на руската Федерална космическа Агенция Владимир Поповкин и на Европейската космическа агенция Жан-Жак Дорен подписаха протокол в този смисъл.

„След приключването на преговорите е подписано заявление за намерения за съвместно осъществяване на мисия за изследване на Марс с помощта на роботизирани средства“, съобщи говорител на ръководителя на Роскосмос.

По думите ѝ в рамките на работната среща между Поповкин и Дорен „е обсъдено текущото състояние и възможните перспективи за сътрудничество в космическата област“.

След като са изслушали изводите на съвместната работна група за реализиране на научните, програмните и технологичните задачи за изследването на Марс, двете страни са преценили проекта като осъществим и представляващ съвместен научен интерес.

Решено е да се започне процедура за вътрешно съгласуване на реда за реализация на проекта и подготовка за официално споразумение, което да бъде подписано до края на годината, отбелязват от Роскосмос.

На срещата е било решено също да бъде продължена дейността на съвместните групи за сътрудничество в областта на научните проучвания на космоса и на елементите на бъдещата инфраструктура на обекти, изпълняващи полети на ниска орбита.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Тихомир Томов

преди 11 години

78 Не е вярно . Първи германците през януари 1945 правят такъв полет , но тогава няма технологична възможност човека да не изгори на влизане в атмосферата . И СССР , САЩ , Англия и двата им франкофонски съюзника окрадоха германските научни постижения и се надуха до спукване

70

РУСИЯ И ЕВРОПА

преди 11 години

Русия първа изведе космонавт в космоса, Русия първа и ще го колонизира ! А ония в САЩ винаги са дишали и сега ще дишат праха от Русия и Европа ! Напред и огромен успех !!!

69

Анонимен

преди 12 години

Че са *** подражатели *** са, това е наследство от световните войни. Откраднаха някоя немска технология качиха парче желязо в космоса първи, пратиха човек първи макар и с огромен риск за живота му, нещо за което на руснаците не им пука и толкова им беше. Самолетите им даже са забранени по летищата в белия свят, няма руски телефон, руски компютър руска кола, гледай кво правят американците и китайцте. То само с пукане на водка и продаване на природни блага не става работата.

fallback