Пал Шмит Снимка: архив, Reuters

Ректорът на медицинския университет Земелвайс в Будапеща, чийто научен съвет лиши от докторска титла президента на Унгария Пал Шмит заради преписване на докторската дисертация от български експерт, подава оставка, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на унгарски медии. 

Според ректора Тивадар Туласай решението на научния съвет на учебното заведение е станало причина правителството да загуби доверие в него. Официално оставката ще бъде обявена по-късно днес. 

На 30 март унгарският президент беше лишен от докторската си титла заради това, че през 1992 г. в докторската си дисертация на тема "Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри" той в значителна степен е използвал труда на българския експерт, без да го цитира като източник. 

Още по темата

Пал Шмит беше призован да подаде оставка заради скандала, но заяви, че няма такова намерение и ще отстоява своята истината.

Той обяви освен това, че има намерение да напише нов труд, въпреки че е на 70 години Тема на този нов труд ще бъде взаимовръзката между спорта и опазването на околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase