ЕП призова да не се ограничава достъпът на българи и румънци до пазара на труда в ЕС. Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент прие днес на сесията си в Брюксел нова резолюция, в която призова да не се ограничава достъпът на българи и румънци до пазара на труда в ЕС.

Държавите в ЕС и Европейската комисия трябва да работят по-усилено за прилагането на основните права на гражданите на Общността, се посочва в приетия днес от ЕП документ, цитиран от българската редакция на пресслужбата на парламента.

Това включва свободното придвижване на граждани и пребиваване в друга страна от ЕС (включително и неограничаване на правата на българи и румънци за работа в друга държава от Общността), както и възможностите за кандидатиране и гласуване за Европейски парламент и за местни избори.

Още по темата

Текстът на резолюцията отбелязва повтарящите се проблеми в области като свободното движение на хора, признаването на професионални квалификации, свободен достъп до информация, антидискриминационни политики и избирателни права.

Депутатите призовават държавите в ЕС да премахнат съществуващите правни и практически бариери пред свободното движение на граждани и да не въвеждат тежки и "необосновани" административни процедури.

Те се обръщат и към ЕК с искане да направи оценка на политиките, свързани със свободното движение, в следващия доклад за гражданството на ЕС. Според резолюцията доброволна европейска професионална карта би могла да служи като инструмент за улесняване на мобилността сред европейските граждани и да осигури модел за "Европа на гражданите".

ЕП призовава деветте държави от ЕС, които продължават да ограничават достъпа на български и румънски граждани до своя пазар на труда, "да преразгледат възможно най-скоро своите решения, като вземат предвид принципа на равенство, забраната за дискриминация, необоснования характер на тези решения и принципа на солидарност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase