Снимка: Архив Reuters

Европейският парламент прие днес резолюция, която призовава за по-лесно признаване на дипломите на някои специалисти в рамките на ЕС. Целта е да се гарантира по-лесен достъп на лекари, зъболекари, архитекти и специалисти от други професии до работа в друга държава от ЕС, се посочва в съобщение на българската пресслужба на парламента.

Професионалната квалификация на специалистите трябва да бъде признавана по-бързо, без да се прави компромис с надеждността и безопасността на тяхната работа за гражданите, пише в одобрения документ.

Опростяването на системата се очаква да помогне на близо половината от младите европейци, които съгласно неотдавнашно проучване заявяват, че искат да работят в чужбина.

Улеснението е от съществено значение за стимулиране на икономическия растеж, за повече гъвкавост на пазара на труда и за преодоляване на недостига на работна ръка, приема парламентът.

Различните оценки показват, че около 16 милиона специалисти ще бъдат необходими за попълване на висококвалифицираните работни места в ЕС до 2020 г., но сегашната система за признаване на професионалните квалификации, придобити в друга държава от ЕС, е прекалено тромава и отнема много време.

За да се опрости и ускори процедурата, членовете на ЕП предлагат да се създаде доброволен професионален паспорт, свързан с електронната система за обмен между компетентните органи в целия ЕС.

Депутатите призовават ЕК да определи насоки за сроковете, в които кандидатите за дадено работно място в чужбина да очакват да получат решение от съответните власти.

ЕП настоява за по-добър обмен на информация между държавите от ЕС за лекари и други специалисти, които са обвинени в професионални нарушения.

Според евродепутатите има сериозни проблеми, свързани със специалисти, които продължават да практикуват в ЕС, въпреки че професионалните им права са прекратени в родните им страни.

Трябва да бъде създаден механизъм в рамките на електронната система за обмен за предупреждаване на всички държави от ЕС, когато се предприемат действия срещу даден специалист в определена страна, настояват депутатите.

Според тях съществуващите правила за езиковите изисквания в областта на здравеопазването трябва да бъдат по-ясни и да бъдат преразгледани от ЕК и отделните държави.

Предвижда се евентуалното полагане на изпити по владеенето на език от медиците, желаещи да работят в чужбина.

Уменията за общуване с колеги и пациенти за избягването на опасни или евентуално застрашаващи живота ситуации са от основно значение за специалистите в областта на здравеопазването, отбелязват депутатите.

Засега европейското законодателство определя правила за около 800 регулирани професии и осигурява автоматичното признаване на 7 професии в цяла Европа - лекари, стоматолози, фармацевти, медицински сестри, акушерки, ветеринарни лекари и архитекти.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase