Южна Корея ще унищожи във въздуха севернокорейската ракета, ако тя се отклони над нейна територия. Снимка: архив, Reuters
fallback

Южна Корея ще унищожи във въздуха севернокорейската ракета, ако тя се отклони над южнокорейска територия след изстрелването й, предвидено за средата на април. Това обяви днес южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

"Подготвяме средства за проследяване на траекторията на ракетата и ще я свалим, ако тя се отклони от предвидения път, за да падне на наша територия", подчерта говорител на министерството.

Южна Корея и САЩ наблюдават внимателно базата, от която ще бъде изстреляна ракетата в северозападната част на Северна Корея. Очаква се изстрелването на ракетата да стане между 12 и 16 април. Пхенян твърди, че ракетата ще изведе в орбита сателит.

Oще по темата

Според южнокорейското военно разузнаване подготовката за изстрелването напредва и голяма част от елементите са били доставени този уикенд да мястото, от което ще бъде изстреляна ракетата.

Сеул се притеснява, че първата степен на ракетата, която трябва да падне в Жълто море между Южна Корея и Китай, може да падне на южнокорейска територия.

Япония също е притеснена от перспективата ракетата или части от нея да паднат на японска територия и предупреди, че ще разгърне системите си за противоракетна отбрана. Миналата седмица премиерът Йошихико Нода даде нареждане да се унищожи ракетата, ако тя застраши територията на Япония, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

1

преди 12 години

Gluposti na turkaleta gledat samo da vi raseivat vnimanieto dokato stabilizirat neshtata ikonomi4eski na pulno da jivete v strah i da ne iskata mnogo mnogo.

12

bg

преди 12 години

Raketata 4e bude izstreljana i nikoi nema da ja svali.

11

Анонимен

преди 12 години

i bg schi iztrelja raketa skoro vreme kato tazi v katar

fallback