Повече от денонощие френската полиция се опитва да го залови жив, като той е блокиран в жилищен блок в града.

Днес полицията прекрати преговорите с Мохамед Мера и премина към тактика на сплашване. В интервал от няколко часа специалните сили взривяват в апартамента му светлинно-шумови гранати, така че мъжът да се паникьоса и да спре да се съпротивлява, пише ИТАР-ТАСС.

По данни на телевизия BFM от началото на операцията в 3 часа през нощта срещу сряда са били проведени три такива психологически атаки. Последната е била около 5,30 ч. местно време. „Той каза, че е готов да се предаде следобед, след това размисли, затова бяхме принудени да засилим натиска“, съобщи за Франс прес източник от френските правоохранителни органи.

Още по темата

Според досегашната информация полицията е избила или взривила прозорец в апартамента, в който се е барикадирал Мера. Целта е била да се види какво се случва в помещението.

В квартала, в който се намира блокът на Мера, са спрени токът, газът и водата. Така полицаите са изолирали Мера от външния свят, лишавайки го от възможността да следи ситуацията в интернет или по телевизията.

Експертите не изключват специалните сили да изчакват той да се изтощи морално и физически и тогава да се опитат да го заловят.

По думите на френския вътрешен министър Клод Геан полицията се стреми да избегне щурм, тъй като тогава Мера може да бъде убит. „Искаме да го заловим жив и да го изправим пред съда“, каза Геан.

Френският гражданин от алжирски произход Мера е заподозрян за убийството на трима военни в Тулуза и областта миналата седмица и на четирима души, от които три деца, при нападение срещу еврейско училище в югозападния френски град в понеделник. Според Мера целта му е била да отмъсти за смъртта на палестински деца и заради участието на френската армия в Афганистан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase