300 полицаи в Тулуза дебнат Мера, съседите шокирани. Снимка: Reuters

Предполагаемият сериен убиец от Тулуза, който изби седем души, се казва Мохамед Мера. Той е на 24 години и е френски гражданин от алжирски произход, съобщи Франс прес, като се позова на източници, запознати с хода на разследването.

Още през 2010 г. Мера е бил арестуван в афганистанския град Кандахар за криминални престъпления. Освен в Афганистан Мера е пребивавал и в Пакистан.

"Този човек има връзки с лица от средите на салафитите и джихада", заяви тази сутрин в Тулуза вътрешният министър Клод Геан.

Мохамед Мера бе обграден от специални полицейски части по-рано днес в къща в северната част на град Тулуза.

Кварталът, в който се извършва операцията и в който досега е живеел необезпокояван нападателят, е спокойно място. Тази нощ обаче неговите обитатели бяха събудени брутално, след като стрелба отекна на една от кварталните улици и след като в домовете им иззвъня телефонът и полицейски глас ги предупреди да не излизат навън, разказва Франс прес.

"Полицията ми звънна в 5 часа, за ми каже да не излизам от дома си, да не се доближавам до прозорците. Когато поисках да разбера защо, ми казаха, че не могат да ми отговорят, и ме посъветваха да пусна телевизора, за да разбера за какво става дума", казва Жюли, която живее в малка кооперация точно срещу тази, в която се намира все още 24-годишният сериен убиец, който твърди, че е свързан с Ал Кайда.

Още по темата

Сградата е обкръжена от полицията. Триста полицаи са разположени около нея, за да арестуват Мохамед Мера, който се е барикадирал на първия етаж на блока.

Срещу сградата се намират къщата и църквата на евангелисткия южноафрикански свещеник Корней, който също е бил предупреден по-рано тази сутрин от полицията да не излиза навън.

Неговото семейство, състоящо се от четири деца между 1 и 7 годинки, сега се е укрило в задната част на къщата и дори не смее да хвърли един поглед на улицата. Корней разказва, че малчуганите много се изплашили, когато са чули стрелбата. Според Жюли е имало четири серии изстрели, като фойерверки, в интервал от три или четири минути.

Съседите трудно осъзнават, че нападателят, откроил се със своята бруталност, е живял редом до тях в този спокоен квартал. "Предполагахме, че убиецът е от града, но не предполагахме, че той е от нашия квартал. Това не е място, което всява ужас", казва Ален.

Ролан, който е успял да излезе от периметъра за сигурност, обособен около дома на убиеца, за да отиде на работа, също казва, че е невъобразимо, че нападателят живее в този квартал. "Този квартал е без проблеми", казва Ролан, но признава, че когато чул изстрелите тази нощ, веднага си помислил за убиеца.

Много от съседите на Мохамед Мера сега си казват, че най-вероятно са го срещали, че го познават визуално, че дори може да са го поздравявали. Те смятат, че този опасен луд се вписва по-добре в пейзажа на работническия квартал Мирай, отколкото в буржоазния квартал, в който се извършва сега операцията.

Ефрейтор Набил Телмат, също съсед на убиеца, не крие обаче облекчението си, че не става дума за военен, върнал се от Афганистан и превъртял от шока там.

Според френския вътрешен министър Клод Геан той ще се предаде на полицията следобед. Мера изхвърлил през прозореца пистолет, в замяна на което получил "средство за комуникация". Заподозреният предупредил, че разполага и с два автомата, "Калашников" и "Узи", и с друго оръжие. Досега при престрелка с мъжа бяха ранени трима полицаи, съобщи Асошиейтед прес.

В момента заподозреният преговаря с представител на полицията. "Той говори много, представя се като човек с джихадистки убеждения и нарича себе си муджахидин", заяви Геан.

"Той твърди, че искал да отмъсти за смъртта на палестинци, продължи министърът. Що се отнася до убийството на френските войници, заподозреният не казва нищо конкретно."

Клод Геан подчерта в интервюто си, че целта на полицията е заподозреният да бъде заловен жив и да бъде изправен пред съда. Полицията смята, че той е извършителят на три нападения, при които загинаха четирима евреи, в това число три деца, и трима френски войници от арабски и карибски произход. В разговорите си с полицейски представител заподозреният изтъкнал, че етническият произход на убитите войници нямал значение, "целта му била армията като цяло", посочва АП.

Междувременно в Ерусалим се състоя погребението на четирите еврейски жертви на стрелбата пред еврейско училище в Тулуза.

На церемонията присъстваха около 1000 души, сред които и френският министър на външните работи Ален Жупе. Погребението протече в най-голямото гробище на Ерусалим "Хълмът на покоя" в квартала Гиват Шаул, на входа на града. Четирите жертви са преподавател по теология, двамата му синове и 7-годишно момиче.

След погребението френският министър на външните работи се срещна с израелския президент Шимон Перес. На пресконференция след срещата Жупе заяви, че в понеделник в Тулуза се е проляла кръвта на Израел и на Франция.

"Нашите страни са ангажирани пламенно в борбата с тероризма, този бич, който върлува из няколко района по света, в това число, уви, и във Франция", каза Жупе. Той припомни, че преди това убийство антисемитските прояви бяха намалели във Франция. Жупе увери, че Франция ще продължи да се бори с антисемитизма.

От своя страна Перес заяви, че присъствието на Жупе в един толкова тъжен ден за Израел показва, че Франция и Израел са от една и съща страна на фронта на цивилизацията и сигурността. "Терорът е най-голямата заплаха, пред която сме изправени", каза Перес, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase