Мохамед Мерах е бил застрелян в главата от полицията. Снимка: Reuters
fallback

Френски прокурор съобщи, че Мохамед Мера, заподозрян за убийството на 7 души в югозападния френски град Тулуза и района, е бил застрелян в главата от полицията, предаде Асошиейтед прес. Франсоа Молен каза, че 23-годишният Мохамед Мера е заснел и трите си нападения от последните десетина дни, при които уби три еврейски деца, равин и трима френски парашутисти.

Прокурорът каза, че са били направени всички опити заподозреният да бъде задържан жив. След 32-часова обсада днес полицията влезе в апартамента, в който се бе барикадирал Мера на партера на кооперацията, в която живеел. Прокурорът каза, че Мера излязъл от банята, където се криел, стреляйки яростно и ожесточено и бил уцелен в главата, когато се опитал да избяга през прозореца.

Решаващият щурм на апартамента на терориста бе предприет тази сутрин около десет и половина местно време. Терористът успял да заблуди командосите, които се опитвали да го заловят жив. От вчера не давал никакви признаци на живот, не реагирал на взривовете на светлинно-шумовите гранати. Полицаите дори допускали, че той може вече да не е жив.

Когато спецчастите влезли в жилището, те започнали едно след друго да оглеждат помещенията с помощта на специална видеосонда. Когато сондата била пратена в банята, убиецът изскочил оттам и започнал да стреля изключително ожесточено, едновременно с няколко оръжия, каза вътрешният министър Клод Геан. Накрая терористът скочил от прозореца с пистолет в ръка и загинал.

Oще по темата

Министърът цитира мнението на опитен командос от специалните части, който казал, че никога не е чувал толкова ожесточена и интензивна престрелка. Пострадали са двама полицаи.

Престъпникът бе изключително опасен, подчерта вътрешният министър. Не се е страхувал, че може да бъде убит. Нещо повече, по време на преговорите, е казвал, че е готов да продължи да оказва съпротива до последно, допълни Клод Геан.

Президентът Никола Саркози поздрави служителите от силите на реда, които са ръководили полицейския щурм на апартамента в Тулуза.

Френското правителство обаче е изправено пред настоятелни въпроси дали не са допуснати пропуски при наблюдението на Мохамед Мера.

Регионалният вестник "Телеграм" цитира неназована майка от Тулуза, която заявява, че през 2010 г. на два пъти е подавала оплакване срещу заподозрения за седемте убийства в Монтобан и Тулуза. Тя твърди, че той карал 15-годишния й син да гледа видеоматериали на Ал Кайда със застрелване на жени и заколване на мъже, както и че се появил в квартала с качулка и сабя в ръка и викал "Аллах акбар" (Бог е велик).

От два дни френското правителство повтаря, че френските кандидат джихадисти, които са между 15 и 20, са подложени на специални мерки за наблюдение. Според експерти броят им постоянно намалява заради упадъка на Ал Кайда след смъртта на Осама бен Ладен и това би трябвало да улесни следенето им.

Никой във Франция не казва, че разузнавателните служби са можели да спрат първите убийства на тримата френски военни от Мохамед Мера на 11 и 15 март. Задават се обаче въпроси защо силите на реда не са успели бързо да идентифицират и обезвредят един следен човек преди третото му нападение на 19 март в еврейско училище, където бяха убити един учител и три деца, отбелязва АФП.

"Френските служби бяха великолепни през последните 15 години в борбата с тероризма. От 1996 г. не е имало нито един успешен атентат във Франция", заяви експертът по международна политика и сигурност Франсоа Есбур.

"Все някога някой терорист щеше да преодолее мерките за сигурност и да постигне успех, но това, разбира се, не би могло да извини евентуални грешки в преценката, евентуални проблеми", добави той.

Президентът Никола Саркози заяви днес, че Франция ще криминализира редовното посещение на уебсайтове, които пропагандират тероризъм или престъпления, извършвани от омраза, и ще затегне мерките срещу хора, които пътуват в чужбина с цел идеологическо индоктриниране. Саркози обяви това в телевизионно обръщение, излъчено днес по обяд.

Отсега нататък всеки, който редовно посещава сайтове, които проповядват тероризъм или подклаждат омраза и насилие, ще бъде обект на наказателно преследване, каза Саркози. "Франция няма да толерира принудително вербуване или идеологическо индоктриниране на своя територия", заяви френският държавен глава и добави, че властите ще започнат разследване, за да се установи дали френските затвори се използват за пропаганда на екстремизма.

Ще се проверява и дали Мохамед Мера е действал сам, когато е стрелял по три еврейски деца и четирима възрастни или е имал и съучастници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

american boy

преди 12 години

"че се появил в квартала с качулка и сабя в ръка и викал "Аллах акбар" (Бог е велик). " .....странно, незнаех, че Аллах на български се превежда като Бог.

18

Анонимен

преди 12 години

За какво да хабят пари на данъкоплатците , от този човек не става не виждам какъв е проблема

17

Angel

преди 12 години

Ne samo myusulmanite no i evreite tryabva da se mahnat ot Evropa i neka si reshavat problemite.

fallback