Харвардският университет е най-елитният в света. Снимка: Reuters
fallback

Нито един български университет не е попаднал в класацията за 2011 година на най-авторитетните висши учебни заведения - Times Higher Education World Reputation Rankings, съставена от британското сп. "Times Higher Education" съвместно с агенция Томсън Ройтерс.

В елитната класация на първо място е поставен Харвардският университет (САЩ), следван от Масачузетския технологичен институт (САЩ) и Кеймбриджския университет  във Великобритания.

На четвърта позиция е поставен Станфордският университет, следван от Калифорнийския университет в Бъркли. Шести е Оксфордският университет във Великобритания, следван от Принстън в САЩ.

Общо в класацията са включени 100 висши учебни заведения, от които 44 са американски. Броят на британските висши учебни заведения пък е намалял тази година от 12 на 10.

В същото време са се укрепили позициите на азиатските университети от Япония, Китай, Сингапур, Индия и Южна Корея.

Класацията на 100-те най-авторитетни университета е съставена на базата на анкета, в която са участвали учени от различни области на познанието.

Всички те са се включили в анкетата доброволно. При попълването на въпросниците те са работили в сферата на науката и образованието средно 16 години.

В друга класация - тази на най-добрите европейски университети през 2010-2011 г., на първите три места се нареждат британски вузове - Кеймбридж, следван от Оксфорд и на трето място от лондонския Импириъл колидж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Анонимен

преди 12 години

Даже Господ да е завършил в Тринити и Хайделберг....и какво?? Важното е къде са тия университети в момента.....а къде са?? Не съм ги видял да заемат почетни места в статии, класации, или да говори някой за тях...

82

до 97

преди 12 години

97...е как може човек, учил (не се споменава завършил) в два университета да е толоква крещящо неграмотен. За пълен член очевидно не си и чувал, да не говорим за удвояване на съгласната при членуване на думата "реалност". Думата фундамент е неуместно употребена, а словосъчетанието "фундаметнални основи" явно си подочул случайно попадайки на лекция по ОИТ (справка Гугъл). 95 е завършил в Бг по времето, когато висшето образование не беше на днешното жалко ниво заради прости студунти като теб

81

до комплексара 102

преди 12 години

Нещо не си познал...аз не се чувствам комплексирана нито на тема образование, нито на тема ръст! Публичните изявления ги прави в единствено число, не ме слагай в бощ знаменател с мишоци като теб. Явно доста си пристрастен на тема Южно съседство, но ако си завършил въпросния универсисет, то мястото му в челната 100-ца е съмнително, като се има предвид, че нямаш правилен правопис и имаш просташки вулгарен израз!

fallback