Атомна централа в Небраска. Снимка: Reuters
fallback

Два дни преди годишнината от ядрената катастрофа във Фукушима САЩ приеха по-строги разпоредби за спешно реагиране при атомните електроцентрали, предаде Ройтерс.

Ядреният регулаторен орган задължи в петък всички оператори на реактори да разполагат с достатъчно оборудване за безопасност и да защитават адекватно реакторите.

По този начин трябва да се гарантира, че в случай на авария и други извънредни ситуации във всяка част на реакторите работниците бъдат защитени бързо и добре.

Освен това операторите бяха подканени да подобрят вентилационните системи и да контролират по-засилено нивото на водата в охладителните системи.

Срокът за прилагане на новите разпоредби за спешна помощ от операторите на комунални услуги е до края на 2016 г.

Много компании обаче вече са подобрили своите мерки за сигурност след ядрената катастрофа във Фукушима.

Произшествието бе предизвикано преди една година от земетресение и последващо цунами.

В края на февруари стана ясно, че САЩ ще строят атомни реактори за пръв път от 34 години насам. Щатската Комисия за ядрено регулиране е издала разрешение за изграждането на два нови блока на територията на съществуваща и в момента АЕЦ. Такова решение се взима за пръв път от 1978 г. насам, предаде Ройтерс. Инвестицията ще бъде около 14 млрд. долара, а изпълнител на строежа ще бъде базираната в Атланта компания Southern Co.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

До 6

преди 12 години

Доста си неграмотен! Имаш ли предства какви ще са загубите при преноса на електричество от Норвегия до Германия? Все едно да пренасяш вода в шепи!

9

Анонимен

преди 12 години

американците да умират

8

Анонимен

преди 12 години

В света работят 439 ядрени реактора, други 29 се строят. Засега , най- зелената електроенергия.

fallback