Броене на гласовете на парламентарните избори през 2011 г. Снимка: архив, Reuters

Следственият комитет на Русия обяви, че проучва видеоматериали с подправени доказателства за изборни измами с наближаването на президентските избори в неделя, предаде Асошиейтед прес.

Комитетът заяви, че се опитва да установи кои са авторите на материалите, които носят дата 4 март и съдържат фалшиви доказателства за измама.

По-рано тази седмица премиерът Владимир Путин, който най-вероятно ще вземе трети президентски мандат, заяви, че опозицията се готви да представи фалшиви доказателства за изборни измами, за да дискредитира изборите в неделя.

Критиците на Кремъл обвиняват властите, че те самите снимат тези видеоматериали и ги пускат в интернет, за да дискредитират истинските доказателства за изборни измами и изразяват опасения, че президентските избори на 4 март ще са фалшифицирани.

Видеоматериали от изборни измами на руските парламентарни избори през декември допринесоха за възникването на масови антиправителствени митинги, отбелязва АП.

В Санкт Петербург бе задържан студент, който продавал разрешителни за гласуване в друга избирателна секция, които опозицията смята за един от инструментите на изборните измами, предаде Франс прес.

На 29 февруари жител на Санкт Петербург информира полицията, че видял в интернет обяви на лицето Дмитрий за продажба на такива разрешителни. Полицията се свърза с младежа и купи от него около 30 такива документа за 50 000 рубли (1250 евро), съобщи шефът на криминалната полиция в града Константин Власов. Разрешителните са автентични и полицията се стреми да установи източника им.

Според опозицията възможността да се гласува в избирателна секция, различна от тази по местоживеене, е позволила на привърженици на властта да гласуват многократно на парламентарните избори от 4 декември, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase