Снимка: Reuters

89 на сто от сирийците, гласували на вчерашния референдум, одобриха новата конституция, предложена от президента Башар ал Асад, съобщи сирийската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Конституционните реформи имат за цел да потушат разрастващия се бунт срещу 42-годишното управление на семейството на Асад, но опоненти на Асад и Запада определиха реформите и референдума като измама.

Избирателната активност на референдума е била 57,4 процента, уточни държавната телевизия.

В нарочна декларация министрите на външните работи на страните от Европейския съюз обявиха, че са все по-ужасени от безмилостните репресии на режима в Сирия.

"ЕС подчертава, че от хората, отговорни за насилието в цяла Сирия, ще бъде поискана сметка", предупреждава текстът.

Външните министри от Европейския съюз потвърждават своята подкрепа за "сирийската опозиция в нейната борба за свобода, достойнство и демокрация".

Те обявиха, че признават Сирийския национален съвет (СНС) - едната от двете основни опозиционни групи в страната - за легитимен партньор за преговори.

В отделно изявление върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън определи  СНС като важен събеседник, но не и като единствен контакт на ЕС със сирийската опозиция.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase