Тежък трафик по околовръстното шосе на Париж. Снимка: архив, Reuters

Франция ще задължи всеки шофьор, използващ пътищата й, да има в автомобила си мобилен дрегер, с който да може сам да установи дали не е прекалил с пиенето.

Президентът Никола Саркози анонсира национална кампания за безопасност на движението. Тя предвижда изискването за персоналните тестери за алкохол да  влезе в сила от 1 юли, преди началото на активния туристически сезон в най-предпочитаната от екскурзиантите държава в Европа. Мярката цели да намали катастрофите по пътищата, за които употребата на алкохол е от водещите причини.

По данни на ЕС 61-ма на един милион французи или около 4000 души загиват всяка година по пътищата на страната. Саркози смята, че задължителното въвеждане на мобилния тестер ще спаси живота на 1000 души годишно.

През първите три месеца след влизането в сила на новото правило шофьорите, които нямат собствен дрегер под ръка, ще бъдат само предупреждавани, а от ноември полицията ще ги глобява с 11 евро. Изискването ще важи и за чуждестранните граждани, използващи френските пътища - както за професионалните, така и за любителите шофьори. Електронният магазин "Амазон" продава мобилни алкохолни тестери на цени от 3 до 60 евро.

Замахът на кампанията за безопасност на Никола Саркози, който се кандидатира за втори президентски мандат на изборите през май, раздразни потребителските организации. Според тях мярката е прекалена, излишна и няма да доведе до търсения резултат. Алкохолните тестери са все още твърде неточни и за разлика от използваните от полицията устройства не могат да служат за вземането на отговорни решения от шофьорите.

Други нововъведения по френските пътища са светлоотразителните жилетки и аварийните триъгълници, които стават задължителни при пътни инциденти.

Смъртността по пътищата на Франция съвпада със средната за ЕС през 2010 г., която е 62-ма души на един милион жители или около 4000 души. В България умират по 102-ма на 1 млн. българи, което я нарежда на трето място в черната европейска статистика.

Рекордьори са гърците (112 жертви/млн.) и румънците (111/ млн.). Най-рядко по пътищата гинат шведите (28/ млн.), британците (31/млн.) и холандците (32/млн.).

Брюксел е поискал от страните членки да намалят наполовина жертвите на пътищата до 2020 г. Очаква се новото законодателство, предложено от Саркози, да има огромен ефект и извън страната, тъй като Франция се посещава годишно от почти 80 милиона туристи. За последните 10 г. Франция е намалила наполовина катастрофите с жертви, България - с 23 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase