Снимка: Reuters
fallback

Британският министър-председател Дейвид Камерън се обяви днес в подкрепа на запазването на единството на страната и против отделянето на Шотландия, предадоха световните агенции.

Камерън отправи в Единбург емоционално послание към шотландците, в което ги призова да не се стремят към независимост и изтъкна ползите от оставането им в Обединеното кралство.

"Съюзът помага на Шотландия да бъде по-силна, по-безопасна, по-богата и по-справедлива", каза той в реч пред представители на бизнеса.

"Надявам се и желая Шотландия да гласува за оставане в Обединеното кралство . . . Това е нещо ценно. Става дума за нашата история, нашите ценности, споделената ни идентичност и нашето общо място в света", заяви той.

Камерън обаче каза, че не е негова работа да разубеждава регионалното правителство на Шотландия от намерението му да свика референдум по въпроса за независимостта през 2014 г.

Все пак той заяви, че ако шотландците се произнесат против пълна независимост, може да се обмисли прехвърлянето на още правомощия от Лондон към Единбург.

Камерън намекна, че ако Шотландия се отцепи, това може да навреди на позициите на Великобритания в Европа и НАТО и да постави в опасност статута й на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

По-късно британският премиер се срещна с първия министър на Шотландия Алекс Салмънд за обсъждане на времето на провеждане на референдума и неговото съдържание.

Посещението на Камерън в Единбург показва, че Лондон е силно загрижен за планирания референдум. Британското правителство се надява, че предложението за прехвърляне на още правомощия на регионалните власти в Шотландия може да убеди колебаещите се избиратели в ползите от оставане в Обединеното кралство.

Социологическите проучвания показват, че в момента между 30 и 40 процента от шотландците подкрепят идеята за независимост, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 12 години

Който вдига нож, от нож умира. Последните десетилетия Великобритания заедно със САЩ беше основно заета с разчленяването на държави в Европа, Азия, Африка и къде ли не. Сега дойде и неин ред. O sorry

14

Анонимен

преди 12 години

точно тъй да отслабват тия англичани да видят те как ще решават навсякъде какво да става

13

СЛАВЯНИН

преди 12 години

Както се казва в Библията : ''Който копае гроб другиму сам пада в него!'', изкопаха гроба на Сърбия чрез Косово, сега ще си получат заслуженото! А им предстои още един голям конфликт с Аржентина за окупацията на Малвинските острови! Утре ще се събудят не като Великобритания, а като Микробритания!

fallback