Снимка: архив, Reuters
fallback

Деветнайсетгодишен тибетски монах се е самозапалил вчера в град Аба (Нгаба на тибетски) в Северозападен Китай, предаде ДПА. Полицията е изгасила огъня и е отвела младия монах от близкия манастир Кирти. Няма информация дали той е оживял.

Тибетското правителство в изгнание заяви, че според очевидци двама тибетски младежи са били жестоко бити от полицията.

Китайският премиер Вън Цзябао каза, че самозапалванията в населените с тибетци райони на Китай са екстремистки действия, лишени от обществена подкрепа, предаде Ройтерс.

Oще по темата

Смята се, че за последната година най-малко 15 тибетци са загинали при самозапалване в знак на протест срещу китайското управление в провинциите с тибетско население Съчуан и Гансу.

"Всеки опит за подстрекаване на малък брой монаси да предприемат крайни действия за подкопаване на стабилността в Тибет не е в интерес на развитието на района и населението на Тибет. Подобни действия не се ползват с обществена подкрепа", заяви Вън след среща с европейски лидери.

Тибет е "неразделна част" от Китай и тибетците са "наши братя", каза той и добави, че правителството в Пекин уважава и пази околната среда и традиционната култура на Тибет, както и религиозните му свободи, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

pachangel

преди 12 години

Тия "монаси" много на политика са започнали да кълвът.Като си имат правителство на вън защо не се изнесът в САЩ където ще могат да показват циркаджийските си номера а който няма такива ще го водат като мечка да го показват на тъпите янки.

11

evo72

преди 12 години

до 6, наистина е смешно , няма сравнение , америка и права , за такива умници като тебе това е свято дело явно -да крадеш , да унищожаваш собствения си народ , да следиш всяка крачка на хподаниците си , да трепеш хора по целия свят за кеф ...... за такива като тебе умници това е благодат , а що се отнася до Китай както казваш , за присвояване там има направо разтрел , но това за такива като тебе е нормално да можеш да ограбиш от народа си 100 млн примерно

10

наблюдател

преди 12 години

Тибетците да се радват че са под крилото на Китай, който им помага да се развиват и да преодолеят примитивизма си. Ако бяха в границите на САЩ отдавна да са изчезнали като вид или последните индивиди ще са натъпкани в резервати като животни.

fallback