Герт Вилдерс. Снимка: Reuters
fallback

Европейската комисия препоръча днес на засегнатите от антиимигрантския сайт на Партията на свободата в Холандия граждани на Централна и Източна Европа да се обърнат към холандски съд, а ако останат недоволни отново - и към Съда по правата на човека в Страсбург за дискриминация. Тази позиция бе заявена от Матю Нюмън, говорител на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг.

"ЕК не е жандарм (за опазването) на основните права", коментира той в отговор на въпрос дали сайтът не е в нарушение на Директивата срещу расизма и ксенофобията. Всяка държава е отговорна за спазването на европейското право и комисията следи за това, но в случая още не можем да установим нарушение и да предприемем наказателна процедура, уточни Нюмън.

Oще по темата

В отговор на въпрос говорителят на ЕК Пиа Хансен заяви, че няма информация до този момент председателят на комисията Жозе Барозу да е разговарял с холандския премиер Марк Рюте по този въпрос."Няма да заемем позиция, това е сайт на партия, а не на правителството", каза по-рано Рюте пред журналисти. Попитана дали е запозната с коментара на холандския премиер, Хансен отговори, че не е чувала за позицията му.

Сайтът на Партията на свободата на Герт Вилдерс, който съществува от 8 февруари, прикани холандците да внасят оплаквания от граждани на страни от Централна и Източна Европа. Интернет потребителите могат да попълнят въпросник и да се оплачат от различни несгоди, причинени им от източноевропейци - шум, неправилно паркирани коли, пиянство, злоупотреби. "Имате проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Загубили сте работата си заради поляк, българин или друг източноевропеец? Уведомете ни", приканва сайтът. Оплакванията се предават на министъра на социалните грижи и заетостта, уверява интернет страницата.

На 10 февруари еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг нарече антиимиграционния сайт "открит призив към нетърпимост в разрез с европейските принципи".

Европа може да се задръсти. Получихме над 32 000 съобщения. Уебсайтът е хит, заяви пък Вилдерс в отговор на изявлението на Вивиан Рединг.

Не е ясно колко от тези съобщения са достоверни, отбелязва от своя страна англоезичният DutchNews.nl.

Преди два дни пък еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом се присъедини с пост в Twitter срещу сайта, разкрит от Партията на свободата в Холандия. Малстрьом пише, че е загрижена поради него и коментира, че той е директно насочен срещу гражданите на ЕС.

Междувременно вчера посланиците на 10 централно- и източноевропейски страни, сред които и България, изпратиха отворено писмо до водачите на политически партии, протестирайки срещу уебсайта, съобщи холандският информационен сайт DutchNews.nl.

В писмото се настоява лидерите на парламентарно представените партии да се разграничат от "позорната инициатива". Статистиката показва ясно, че нашите съграждани допринасят значително за холандския икономически растеж, заявиха дипломатите в писмото си. Истината е, че нашите граждани не заемат работните места на холандците. Доказано е извън всякакво съмнение, че мобилността на работната ръка е по принцип благоприятна за Холандия, подчертаха те.

Водачът на Партия на свободата Герт Вилдерс нарече писмото на посланиците "хабене на хартия". Сайтът не е насочен срещу конкретни страни, а събира информация за обществените вреди и натиска върху работните места, заяви Вилдерс.

Партията на свободата подкрепя десноцентристкото правителство на Марк Рюте и има 24 от 150 депутати в холандския парламент. Партията е евроскептична и остро критикува помощта, отпускана на Гърция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

П.Петров

преди 12 години

Грозничък е, прилича ми на щраус. Холандците имат нужда да им обогатим генофонда.

42

Jaiv

преди 12 години

Няма ли кой да го хакне този сайт, българските хакери биха го хакнали за 10 минути, кой знае кой *** го е направил, сайтът е невероятно ***.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl/

41

Гуру

преди 12 години

Не мога да разбера, защо толкова се плюнчим . Господина обича своят народ,като всеки родолюбец.Като дошляци, трябва много да внимаваме в страната на лалетата с нашия "културен" туризъм.

fallback