Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters
fallback

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и шефът на руска Служба за външно разузнаване Михаил Фрадков по поръчение на държавния глава Дмитрий Медведев пристигнаха в Сирия, където ще се срещнат с президента Башар Асад.

Руското външно министерство съобщи по-рано, че целта на посещението е да бъде постигнато стабилизиране на ситуацията в Сирия чрез демократични промени.

Лавров не разкри подробности за посланието от президента Медведев, което той е отнесъл в Дамаск. „Разбирате, че когато по поръчение на държавен глава негови представители заминават с някаква мисия, нейното съдържание се разкрива на адресата. Ако сега ви разкажа всичко, може и да не заминавам“, каза Лавров.

В събота Русия и Китай блокираха приемането на резолюция, осъждаща сирийския режим за прилагането на сила срещу собствените му граждани.

Oще по темата

В понеделник Сергей Лавров заяви, че Русия е убедена в правилността на своята позиция за Сирия и не се кани да я променя. По думите му гласуването в Съвета за сигурност е било прибързано.

Мнозина западни и арабски страни рязко разкритикуваха позицията на Москва, която отказа да подкрепи призивите за оставка на президента Асад. Ако режимът на Асад все пак падне, Русия ще изгуби последния си съюзник в Близкия изток, коментира Би Би Си.  Освен това Русия има военноморска база в сирийското пристанище Тартус – единствената, която й остана в Средиземноморието. Москва е и основен доставчик на оръжие за Сирия.

Сблъсъците между правителствената армия и опозицията започнаха в Сирия от март 2011 г. Всекидневно оттам пристигат съобщения за убийства както на мирни граждани, така и на служители на силовите структури. По данни на ООН общият брой на жертвите е надхвърлил 5 000 души.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

до бореца

преди 12 години

Всички войни,водени от САЩ до 1989г. са за пресичане разпространението на комунизма.Особено войната в Корея 1950г. и Виетнам.Ако не бяха тези войни сега цяла Азия щеше да е под ботуша на комунистите!А за СССР не са само Чехословакия и Афганистан.Руски войски участват и в Корея.А съветски войски змазмат въстанията в Берлин 1953г.,Унгария 1956г.Всички граждански войни в Африка тогава са организирани от КГБ.Салвадор,Никарагуа,няма държава където да не е стъпило КГБ и ГРУ!

55

до 55

преди 12 години

Много вярно!За сведение на комунистите по-големия брат на Ленин-Александър е бил член на Народная воля и е обесен през 1887г. за опит за покушение над Цар Александър III.

54

бореца

преди 12 години

Като чета написаните коментари почвам да се чудя колко неграмотни нора има в нета!Искам само да напомня на всички тъй-наречени демократи да вземат да рочетат малко история от 1944 година и ще видят че нашите любими американски причтели са извършили над 25 военни интервенции по цял свят и са убили милиони души в името на Великата демокрация а гадната Русия има само две такива действия - Чехословакия и Афганистан!Така че имате база за сравнение преди да пишете всякакви глупости!

fallback