Снимка: архив, Reuters
fallback

Евгения Кар, дъщерята на бившия украински премиер Юлия Тимошенко, заяви вчера пред американски сенатори във Вашингтон, че майка й била малтретирана в затвора и призова правителството на президента Барак Обама да окаже натиск на Киев за нейното освобождаване, предаде Франс прес.

Юлия Тимошенко е "незаконно затворена, малтретирана и унижавана", заяви дъщеря й пред подкомисията по европейските въпроси в Сената.

Бившият премиер е зад решетките от август. През октомври тя беше осъдена на седем години затвор за превишаване на служебните пълномощия при подписването на газови сделки с Русия през януари 2009 г., докато е била министър-председател.

Oще по темата

По думите на Евгения Кар в затвора майка й е била "лишавана от сън и сплашвана с цел да бъде сломена". Юлия Тимошенко дори "едва не умряла" неотдавна, след като изгубила съзнание в килията си поради "мистериозно падане на кръвното налягане" и нейната съкилийничка се опитвала да я свести 20 минути преди пристигането на лекар.

Съдейки по всичко, дъщерята на бившия премиер срещна разбиране сред американските сенатори, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Сенатор Джийн Шахийн е заявила, че "хвърлянето на Юлия Тимошенко в затвора по съмнителни и политически мотивирани обвинения е неприемливо за свободното и открито общество". "За Украйна ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да задълбочи отношенията си със западните страни, ако г-жа Тимошенко остане за решетките", е посочила сенаторката, цитирана от АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

марко-1

преди 12 години

И аз искам да я малтретирам орално,и всички наши политици

15

Анонимен

преди 12 години

Що за наглос тая дъщеря като какъв официален представител се изказва в сената, ми да си говори за каво я пишат по весниците, ми да дойде и в нашето народно събрание да се изкаже

14

Раздвижен

преди 12 години

Движението ФИМЕН да ходят да протестират по цици , да не малтретират така жената.

fallback