Снимка: Reuters

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която е осъдена на 7 години затвор, днес бе изпратена под конвой от следствения изолатор в Киев в наказателна колония. Това съобщи за РосБизнесКонсалтинг украинската служба за изпълнение на наказанията, информира руският новинарски сайт.

Според украински медии Тимошенко е била откарана от следствения изолатор още в 5 ч. сутринта. Предвижда се да бъде доставена в Качановската изправителна колония в Харковска област. Тимошенко е в инвалидна количка, тъй като не може да се движи самостоятелно.

Адвокатът на осъдената Сергий Власенко, депутат от Блока на Юлия Тимошенко, заяви след среща с нея в изолатора, че "тя е на легло и не може да става", което е било потвърдено тази сутрин от медицински консилиум. "Здравословното състояние на Юлия Тимошенко не позволява" според него да бъде местена, няма и "никакви юридически основания" за това.

На 11 октомври Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор и лишена от правото да заема някои държавни постове в течение на още три години за злоупотреба с власт при подписване на газови споразумения с Русия през 2009 г.. Съдът я задължи и да изплати близо 200 милиона долара на Националното акционерно дружество "Нафтогаз Украйна". След това върху Тимошенко започнаха да се сипят нови наказателни дела, по-специално за присвояване на средства и неплащане на данъци, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase