Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия (ЕК) смята, че няма нужда от допълнително екологично законодателство за регламентирането на проучванията за шистов газ, поне докато те не достигнат търговски мащаби, съобщи онлайн изданието EurActive.com.

Според становището на ЕК дейностите, свързани с проучването за шистов газ, вече са предмет на европейските и на националните закони и наредби.

Въпросът за защитата на водите при сондажите, който беше повдигнат от противниците на шистовия газ, вече е обхванат в Рамковата директива за водите, Директивата за подземните води и Директивата за минните отпадъци, посочва се в доклад на белгийската адвокатска кантора Philippe & Partners, изготвен по поръчка на Еврокомисията.

Употребата на химикали при технологията за проучване пък е обхваната от регламента на Европейската общност по отношение на химикалите и тяхната безопасна употреба, посочва се още в доклада.

Кантората обаче е проучила законодателството в само 4 държави от Европейския съюз (ЕС) – Полша, Франция, Германия и Швеция, отбелязва изданието.

Експертите посочват в доклада си, че при достигането на търговски мащаби на дейностите, свързани с шистовия газ, ще са необходими по-обхватни действия на Европа за законова регламентация на процесите.

Още новини от Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase