Али Абдула Салех. Снимка: Reuters

Йеменският президент Али Абдула Салех напусна Сана със самолет за съседен Оман, откъдето предстои да замине на лечение в Съединените щати, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на агенция САБА.

Според приближени на Салех тази сутрин той е събрал водещи политици, военни и служители на силите за сигурност, към които се е обърнал с прощална реч. В нея той се извинил за допуснатите грешки и посочил, че е дошло време да предаде властта.

"Днес оставям страната във вашите ръце. Благодаря на всеки от вас, моля за извинение народа и моля за прошка", казал президентът според един от присъстващите.

Преди това агенция САБА, цитирана от Ройтерс съобщи, че Салех е заявил пред представители на своята партия Общ народен конгрес, че напуска Сана за лечение в САЩ, но че ще се върне да ръководи партията.

На 23 ноември миналата година Салех подписа в Саудитска Арабия споразумение с опозицията, по силата на което правомощията му се прехвърлят на вицепрезидента Абд Рабо Мансур Хади. Споразумението предвижда той да напусне поста срещу имунитет за него и близките му след изборите на 21 февруари, на които като единствен кандидат вчера парламентът утвърди Мансур Хади.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase