Поддръжник на ислямисткото движение с негово знаме в ръка. Снимка: Ройтерс

Партията за свобода и справедливост (ПСС) - политическата формация на египетските ислямисти от движението Мюсюлмански братя -  спечели изборите за египетски парламент, предадоха Ройтерс и AFP, като се позоваха на официалните данни на египетската Избирателна комисия, публикувани днес.

Партийните листи на ПСС са осигурили 38% от местата в парламента за партията, уточнява Ройтерс. Заедно с излъчените от партията индивидуални кандидати тя печели общо 47 процента от местата в парламента, допълва AFP. Окончателните резултатите показват, че ПСС печели 235 места от общо 498.

Изборите се проведоха по сложна система на няколко етапа в продължение на почти 2 месеца. Две трети от местата в 498-местния еднокамарен парламент /Народното събрание/ се излъчват от партийни листи, а останалата една трета са индивидуални партийни кандидати, припомня Ройтерс.

На второ място са твърдолинейните ислямисти от партията Ан Нур, които имат 24% от местата в парламента или общо 121 места, пояснява AFP. Ан Нур представлява фундаменталистите салафити.

На трето и четвърто място остават съответно светската партия Ал Уафд и политическата сила, представляваща либералното течение в Египет и обединяваща 15 партии в така наречения Египетският блок (ЕБ). В него попада и партията "Свободни египтяни" на Нагиб Сауирис, коптски християнин и милионер, който стои начело на египетската телекомуникационна империя "Ораском".

Още по темата
Ал Уафд получава около 9% от местата, пояснява AFP. Не се уточняват процентите на ЕБ.

За десет места в парламента избори не се произвеждат и депутатите се назначават от лидера на военните, управляващи Египет - генерал-фелдмаршал Мохамед Хусеин Тантауи, припомня AFP.

Първото заседание на новия парламент ще бъде в понеделник, допълва агенцията. Изборите за парламент започнаха на 28 ноември.

Сега в Египет предстоят избори за членове на Шурата /Консултативния съвет на страната/. Те ще започнат на 29 януари и ще продължат до 11 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase