В Египет днес започнаха първите парламентарни избори след оттеглянето през февруари тази година от власт под натиска на народните протести на президента Хосни Мубарак, управлявал страната в продължение на 30 години.

Египтяните започват от днес изборен маратон, за да излъчат депутати в еднокамарния парламент на страната и членове на Шурата (Консултативния съвет на страната).

Още по темата

Системата за избиране на депутатите в парламента и на членовете в Шурата е доста сложна. От 28 ноември до 11 януари догодина ще се избират 498 членове на парламента. После, от 29 януари до 11 март, идва ред на изборите за 264 членове на Шурата.

Изборите обаче вече бяха помрачени от размирици, взели десетки жертви, и населението е силно поляризирано и объркано за посоката, в която трябва да поеме Египет. Въпреки това те се очертават като най-честните и най-прозрачните в страната от десетилетия.

Очаква се на изборите най-добре да се представят ислямистите от движението "Мюсюлмански братя". Дълго време това движение беше забранено. След падането на режима на Мубарак то създаде партия и сега е най-добре организирано.

Политическият етикет, под който Мюсюлманските братя участват във вота, се нарича Партия на свободата и справедливостта /ПСС/.

Засега не е ясно колко ще продължи мандатът на новия парламент. По закон той трябва да е 5 години. Този състав на парламента обаче може да се окаже преходен и да функционира до приемането на нова конституция на страната.

Висшият военен съвет на Египет обеща под натиска на демонстрантите, че ще има и президентски избори до края на юни 2012 г., отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase