Снимка: Архив Reuters
fallback

Радиолокационната станция за ранно оповестяване за ракетно нападение, която е част от системата за противоракетна отбрана /ПРО/ на НАТО в Европа, е пусната в експлоатация.

За това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на турското външно министерство.

Oще по темата

През септември миналата година Турция даде съгласието си за разполагане на радара в провинция Малатия, окръг Кюреджик /Югоизточна Турция/, на около 700 км от границата с Иран, като компонент от създаваната ЕвроПРО.

От НАТО обясняват плановете за разполагане на системата за ПРО с нарасналата заплаха от използване на ракети с малък и среден обсег в Близкия изток, на първо място от страна на Иран.

Редица турски политици се обявиха против разполагането на елементи на ПРО на НАТО в Турция. Според тях в случай на евентуален въоръжен конфликт между НАТО и Техеран във войната ще бъде въвлечена и Турция.

От своя страна Иран разкритикува съгласието на Турция да приеме радара на своя територия, като отбеляза, че тази стъпка само ще засили напрежението. Официална Анкара смята, че противоракетният щит не е насочен срещу която и да е страна.

Данните от радара в Турция ще бъдат получавани както в командните центрове в САЩ, така и на американските кораби, оборудвани с противоракети, включително и тези, които патрулират в Средиземно море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

славянин

преди 12 години

За този радар е достатъчен един залп на една установка ''Искандер'' и ..........................,радарът го няма! Както се казва - асиметричен отговор, с ракети за няколко стотин хиляди изчистваш установка за няколко стотин милиона! А без радар всичката им ПРО e сляпа! Тези радари, самолетоносачни групировки са много габаритни цели и по тази причина - много уязвими!

50

Гиви Орджоникидзе

преди 12 години

Ех тази война с грузия ви е залепена за устата като първомайски лозунг Та това даже не беше война имаше 1 2 сражения при които командира на 58-*** армия даже беше ранен или убит не съм сигурен колона от около 40 бронирани машини на 58-*** армия попада под обстрел на грузинската артилерия при Джава След това цялата грузинска армия се изтегли и окопа около Тбилиси Голямо геройство да воюваш срещу 20 хилядна армия която се изтегли изкарвате го едва ли не руснаците още веднъж спечелили отечествената войнаТа това даже е огромно унижение да ранят командира на 58-*** армия при положение че русия е велика сила а грузия е малка и млада държава При равностоен противник само ядреното оръжие спасява русия За може да няма никой жив да им гледа посраните ***!

49

До ген.Шварцкопф

преди 12 години

Шварцкоп(Ф) ли си, Dummkopf ли си, не знам, ама аз не искам война.Дали ще ме утрепят с ЯО или с кривак, все ми едно.Твоите Щати си ги бодни на шапката!Че са силни, силни са - печатат зелени хартийки, купуват мозъци от цял свят и какво? Бързо бягаха от славяните през август 2008-*** в щата Източна Джорджия (Грузия, демек).Зае... Хъмвита с техника и документи, само да спасят задниците си.Освен техника (леле-е, колко уязвима от хакери и смущения!),трябва мотивировка.И забрави думата "конвенционално"

fallback