Снимка: Reuters
fallback

Англоезичната версия на интернет енциклопедията Уикипедия утре няма да бъда достъпна за потребителите, съобщи ИТАР-ТАСС.

По този начин от Уикипедия възнамеряват да изразят протеста си срещу приемането от американските законодатели на два антипиратски законопроекта, които в момента се разглеждат от Конгреса на САЩ.

Единият от тях - "Акт срещу онлайн пиратството", разширява възможностите на американските правоохранителни органи в борбата с нелегалното разпространение на защитена от авторски права интелектуална собственост.

Защитниците на законопроекта, сред които много холивудски компании, заявяват, че той е необходим за съхраняване на приходите на организации, работни места и за защита на интелектуалната собственост.

Противниците му настояват, че той нарушава Първата поправка към Конституцията на САЩ, води до цензура в интернет, ограничава свободата на словото и възможностите за развитие на мрежата.

Основателят на "Уикипедия" Джими Уейлс е на мнение, че в сегашния си вид законопроектът подлежи на прекалено широко тълкуване и ако бъде приет, ще затрудни работата на интернет енциклопедията.

По думите на Уейлс решението да се прекрати работата на англоезичната й версия е взето с вота на редакторите и авторите на статии. Смята се, че над 25 милиона потребители ежедневно прибягват до услугите й.

По-рано несъгласието си със законопроекта изразиха също други водещи интернет компании – Google, Yahoo!, Facebook, Twitter, eBay.

В американския Сенат в момента се обсъжда също сходен законопроект - "Акт за защита на интелектуалната собственост", отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

НИКО

преди 12 години

Да се организираме във Фейсбук против Холивуд и музикалните компании - те ни нарушават правата

14

Тялото

преди 12 години

Последствията от тези двата закона ще са че трафика ще се изнесе постепенно извън щатите. Следващия гъгъл, или фейсбук ще са руски или китайски. GODADDY които раздават домейните са получили вече рекорден брой писма че клиентите им си отиват ако се приеме закона. Затова протестират гугъл и АОЛ и всички нет компании.Американските власти за пореден път в опита си да защитят частни интереси ще прецакат един от малкото им отрасли дето върви. ***.

13

Анонимен

преди 12 години

Важното за *** хамериканци и тъпите правоносители, е да знаят, че на всяко действие има противодействие.

fallback