Снимка: Reuters

Англоезичната версия на интернет енциклопедията Уикипедия утре няма да бъда достъпна за потребителите, съобщи ИТАР-ТАСС.

По този начин от Уикипедия възнамеряват да изразят протеста си срещу приемането от американските законодатели на два антипиратски законопроекта, които в момента се разглеждат от Конгреса на САЩ.

Единият от тях - "Акт срещу онлайн пиратството", разширява възможностите на американските правоохранителни органи в борбата с нелегалното разпространение на защитена от авторски права интелектуална собственост.

Защитниците на законопроекта, сред които много холивудски компании, заявяват, че той е необходим за съхраняване на приходите на организации, работни места и за защита на интелектуалната собственост.

Противниците му настояват, че той нарушава Първата поправка към Конституцията на САЩ, води до цензура в интернет, ограничава свободата на словото и възможностите за развитие на мрежата.

Основателят на "Уикипедия" Джими Уейлс е на мнение, че в сегашния си вид законопроектът подлежи на прекалено широко тълкуване и ако бъде приет, ще затрудни работата на интернет енциклопедията.

По думите на Уейлс решението да се прекрати работата на англоезичната й версия е взето с вота на редакторите и авторите на статии. Смята се, че над 25 милиона потребители ежедневно прибягват до услугите й.

По-рано несъгласието си със законопроекта изразиха също други водещи интернет компании – Google, Yahoo!, Facebook, Twitter, eBay.

В американския Сенат в момента се обсъжда също сходен законопроект - "Акт за защита на интелектуалната собственост", отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase