Шаман се моли за здраве и късмет за Кристина Кирхнер и Уго Чавес. Снимка: Reuters

Южна Америка се гордее със стабилни правителства, с икономики и политически системи в добро здраве, благодарение на което регионът се възстанови и отбеляза растеж.

Но лидерите на няколко от 13-те страни на континента трябва да се борят със здравословни проблеми, пише ДПА.

Аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер ще претърпи днес операция за отстраняване на тумор на щитовидната жлеза.

Същия ден бившият президент на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва трябва да започне лъчева терапия заради раково образование на ларинкса, което беше намалено с химиотерапия.

През последните месеци към венецуелския президент Уго Чавес имаше изключително голям медиен интерес, тъй като пътуваше често до Куба за лечение на тумор в корема, за който не се знаят подробности.

Приемничката на Лула - президентът Дилма Русеф се разболя през 2009 г. от лимфома, а през 2010 г. държавният глава на Парагвай Фернандо Луго прекара доста време в Бразилия за лечение на същата болест.

Във всички тези страни има силно президентско управление и отсъствието на лидерите им създава вакуум във властта.

В случая с Аржентина диагнозата на Фернандес де Кирхнер за онкологично заболяване можеше да има далеч по-сложни политически последици, ако беше станала ясна само няколко седмици по-рано.

Преди да встъпи в длъжност за втори мандат на 10 декември, неин вицепрезидент бе Хулио Кобос, с когото тя имаше продължителен конфликт - през 2008 г. като председател на Сената той гласува против важен законопроект на правителството.

Винаги, когато Фернандес де Кирхнер заминаваше на държавни посещения, Кобос демонстративно организираше срещи с опозиционни лидери в президентския дворец. През 2010 г. той отново гласува в Сената против волята на президента.

Сега Фернандес де Кирхнер може да излезе в триседмична почивка, за да се възстанови от операцията, знаейки, че заместникът й, новият вицепрезидент Амадо Буду, е човек, на когото може да има доверие.

Въпреки че в Парагвай положението не е толкова драматично като в Аржентина, отношенията между президента Луго и вицепрезидента Федерико Франко също не са безоблачни, но причината не са гласувания в Сената. По време на лечението на държавния глава от рак Франко няколко пъти спомена, че може би Луго трябва да се оттегли от поста.

Чавес официално никога не си е вземал почивка от президентските си задължения. Вицепрезидентът Елиас Хауа Милано формално бе поел управлението в Каракас, но Чавес твърдеше, че управлява през целия период на лечението си, дори когато беше в
Хавана по здравословни причини. Той изтъкваше, че постоянно поддържа връзка с Хауа и министрите и редовно им дава инструкции отдалеч.

Опозицията изразяваше безпокойство дали той е способен да управлява и многократно призоваваше държавния глава официално да излезе в отпуск, но Чавес заяви, че това не е нужно.

Очевидно е, че здравето на президентите има политически последици.

Южноамериканските лидери изглежда сега са добре. Русеф и Луго официално са се излекували. Чавес също твърди, че се е възстановил, лекарите на Лула да Силва казват, че лечението му върви изключително добре.

За Фернандес де Кирхнер истинската битка с болестта започва с операцията днес. Лекарите заявиха, че в 90 процента от случаите пациентите преживяват рака на щитовидната жлеза и че заболяването й е открито достатъчно рано, за да бъдат силно оптимистични.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase