Съкровищата на хан Аспарух и хан Кубрат. Снимка: Булфото
fallback

Паметник на българския хан Кубрат ще бъде издигнат в село Малая Перешчепина в украинската Полтавска област.

Съобщението направи днес говорителят на Асоциацията на българите в Украйна Димитър Христов, който е вицепрезидент на фондацията "Хан Кубрат".

По думите му изграждането на мемориалния комплекс ще започне с построяването на параклис, двуетажен хотел за туристите и поклонниците, както и паркинги. Проектът ще се финансира изцяло от спонсори.

Христов обяви, че през тази година трябва да се състои Световен конгрес на българите, посветен на 100-годишнината от откриването на съкровището и гроба на хан Кубрат.

Съкровището от 25 кг златни и 50 кг сребърни изделия е било открито случайно през 1912 г. в селцето Малая Перешчепина.

Сред находките, които сега се съхраняват в музея Ермитаж в Санкт Петербург, са пръстенът и личното оръжие на хан Кубрат.

"През 1984 г. германският учен Йоахим Вернер е изследвал съкровището и е стигнал до извода, че то е било на мястото на гроба на хан Кубрат - основател на държава на територията на днешна Украйна", добави Димитър Христов пред украинската агенция УНИАН.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

sisenceto

преди 11 години

Mnogo hubava informaciq.Bravo.

23

Кубрат

преди 12 години

Не са чужденци бесарабските българи, може да са повече даже от някои продажници в българия. А това че е намерено съкровището там еми сетете се, почетете малко до къде се е простирала стара велика България.

22

Кубрат

преди 12 години

Македонче ти да мълчиш че македония е от куберовите българи. И се научи да пишеш първо ***.

fallback