Фаезех Хашеми. Снимка: Reuters
fallback

Фаезех Хашеми, дъщерята на бившия президент на Иран Акбар Хашеми Рафсанджани, бе осъдена на 6 месеца затвор за пропаганда срещу режима, предаде Франс прес.

Освен това на Хашеми се забранява всякаква политическа и журналистическа дейност за срок от пет години.

Адвокатът й заяви, че ще обжалва съдебното решение. Съгласно иранския закон апелативният съд трябва да потвърди присъдата, за да влезе тя в сила.

Хашеми бе изправена пред съда на 25 декември. Тя бе задържана по време на опозиционен протест срещу оспорваното преизбиране на президента Махмуд Ахмадинеджад през юни 2009 г.

Баща й, Али Акбар Хашеми Рафсанджани, продължава да ръководи Съвета на мъдреците, най-висшия орган за политически арбитраж в страната. Той е редовно критикуван от консерваторите, които го упрекват, че не е осъдил лидерите на опозицията Мир Хосейн Мусави и Мехди Каруби, които оглавиха протестното движение, преди да бъдат поставени под домашен арест.

Рафсанджани косвено подкрепи Мусави на президентските избори от 2009 г. Самият той бе победен от Ахмадинеджад на изборите от 2005 г., отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 12 години

Ти правиш ли разлика между Иран и САЩ , защо не отидеш в Иран на екскурзия , да се разходиш по улиците , само да не вземеш да закачиш някоя иранка , че ми е мъка какво ти се пише в ирзнския затвор

10

Анонимен

преди 12 години

в циониската *** сащ пребиват и арестуват протестиращите от движението окупирай уолстрийт но тука медийте мълчат като п**** , в същото време тука ни надуха ушите с пропаганда срещу Русия и Иран ...смешни сте и да ревете и да квичите края ви юдейчета дойде

9

Селянин

преди 12 години

до 7Напротив действията на лудия фанатик Ердоган го доказват,че Турция до няколко години 2 или максимум 3 ще се превърне в изцяло ислямска държава.В момента се отменят светски закони в Турция.

fallback