fallback

В богатата на събития изминала година редица жени се настаниха във водещите новини на световните медии. От BBC предлагат поглед върху някои от тях, подредени по месеци.

За лице на януари британската обществена медия посочва американския конгресмен Гейбриъл Гифърдс, която беше простреляна в главата по време на среща с избиратели в Тусон, щата Аризона. Нападателят уби 6 души и рани 13. Гифърдс получи куршум в главата, но оцеля като по чудо след направена спешна мозъчна операция. Постепенно тя се възстанови напълно и дори се върна в Конгреса, за да участва в гласуването за увеличаване на лимита на държавния дълг.

Вторият месец от годината е месецът на британска поп сензация Адел, считат от BBC. През февруари тя се превърна в първия жив изпълнител след Бийтълс с два места в британския топ 5 едновременно в класациите за сингъл и албум. Освен това песента „Someone Like You” стана №1 в целия свят. По-късно през годината Адел получи 6 номинации за Грами, а сп. Billboard я определи за певица на годината.

През март в разгара на конфликта в Либия 29-годишната Еман ал-Обейди втрещи чуждестранните журналисти в хотел в Триполи, след като нахлу с рев и крясъци, че е брутално изнасилвана от елитни бойци на Муамар Кадафи. Тя показа белези и синини по цялото си тяло. Обейди беше изведена насила от хотела от правителствени представители. В настъпилия хаос пострадаха и журналисти, опитали да защитят жената. Самата тя беше арестувана. Впоследствие получи политическо убежище в Съединените щати.

Целият свят се захласна по кралската сватба на британския престолонаследник принц Уилям и Кейт Мидълтън през април. Но едно друго лице доби световна слава покрай светското събитие. Пипа Мидълтън – сестра и шаферка на булката, впечатли с изящната си рокля, очертаваща перфектното й тяло. Веднага се появиха и прякори като Нейно Секси Височество и Перфектната Пипа. Сега 27-годишната организаторка на партита постоянно е в полезрението на светските хроникьори.

Със скандал през май се прочу гвинейската имигрантка Насифату Диало. 32-годишната камериерка от нюйоркски хотел обвини в сексуално посегателство един от най-влиятелните мъже на планетата – шефа на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан. Последва арест за 62-годишния французин, шумен процес и впоследствие оставка на французина. В крайна сметка делото беше прекратено заради лъжесвидетелстване от страна на Диало. Но пък името й вече беше световноизвестно.

Към върха на славата се изстреля през юни китайката На Ли. Тя стана първият тенисист от своята страна с титла от Големия шлем. На финала на Ролан Гарос Ли разби с 2-0 сета миналогодишната шампионка Франческа Скиавоне.

За женско лице на юли от BBC избират Шарлин Уитсток. Бившата плувкиня от ЮАР сбъдна мечтата на почти всяко малко момиченце – омъжи се за принц. Дъщерята на продавач на ксерокс машини сключи брак с принца на Монако Албер на церемония, която не успя да засенчи тържеството на Уилям и Кейт, но беше достатъчно бляскава и впечатляваща.

Август беше месецът на възход за Мишел Бахман – единствена жена в листата на кандидат-президенти на Републиканската партия. Именно в разгара на лятото разгорещената Бахман беше в стихията си и постоянните й атаки срещу администрацията на Обама впечатлиха избирателите. И то толкова много, че тя спечели предварителния първичен вот в Айова. Това обаче си остана единственият фойерверк в кампанията на Бахман и тя постепенно се нареди сред аутсайдерите в борбата за номинация за участие на президентските избори през 2012 година.

Бразилският президент Дилма Русеф пък стана първата жена, открила сесията на Генералната асамблея на ООН. И по този повод стана лице на септември. В речта си Русеф изрази увереност, че 21 век ще бъде „векът на жените”. Освен това призова за конкретни координирани действия за преодоляване на глобалната криза и за реформи в международните институции.

Със своята екстравагантност определението „лице на октомври” заслужи една от най-богатите испанки. 85-годишната херцогиня на Алба се омъжи за 24 години по-младия от нея Алфонсо Карабантес. Сватбата беше в замък в Севиля, а булката танцува фламенко. По отношение на притесненията на наследниците й още преди сключването на брака херцогинята приписа състоянието си от 4 млрд. евро на 6-те си деца. Самият Карабантес лично подписа уверение, че няма претенции към богатството на съпругата си.

Ноември беше записан от BBC като месеца на ефрейтор Келси де Сантис. Тя стана главен герой в американските и световните новинарски емисии, след като беше придружена на годишния бал на пехотинците в Ричмънд от музиканта и актьор Джъстин Тимбърлейк. Келси успя да убеди звездата да е неин кавалер с видео послание в сайта YouTube. „Беше страхотно изживяване”, каза тя след бала, но побърза да уточни, че е нямало целувка за лека нощ.

Що се отнася за месец декември, BBC залага на една голяма дама. Става въпрос за пандата Sweetie, която беше посрещната на летището в Единбург след 11-часов полет от Китай. Sweetie и още една панда бяха дадени под наем на местния зоопарк след 5-годишни преговори за сумата от 720 хиляди евро на година. Така в следващото десетилетие двете панди (първите на Острова от средата на 90-те) ще радват посетителите в зоологическата градина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

hell

преди 12 години

a moje bi na boevski mqstoto mu e v zatvora!!

18

koko

преди 12 години

Kaka Dilma da ne se oslushva ami da puska Boevski ot zatvora.

17

галактика

преди 12 години

Скоро в една статия информираха, че Алла Пугачова се омъжва за много по-млад от нея. Макар че не одобрявам чак такава разлика, благослових ги - вероятно се обичат. В тази статия се описва подобен случай с херцогинята на Алба - и тази разлика не е приемлива, както и обратните варианти - много голяма разлика между мъже и млади момичета /които биха им били дъщери/... Спирам се на Дилма - статията я е ощетила - Дилма дълго време бе спрягана в световните медии с положителни новини, за разлика от тук

fallback