Снимка: Reuters

Британският в. "Таймс" определи за човек на годината тунизиеца Мохамед Буазизи, който се самозапали и предизвика бунтовете, свалили диктатори в арабския свят и разтърсили останалите авторитарни режими в региона.

26-годишният Буазизи се самозапали през декември миналата година, след като местни служители конфискуваха нелицензирания му щанд за зеленчуци. Това негово действие на отчаяние трогна милиони араби, които живееха с малки възможности за работа и без надежда за промяна на авторитарните режими.

"Таймс днес определи Мохамед Буазизи, уличния продавач, който вдъхнови Арабската пролет, за човек на годината", пише вестникът на първа страница.

"Буазизи не беше революционер и въпреки това единичният му протест послужи като катализатор на вълната от бунтове, които преобразиха Близкия изток", отбелязва вестникът.

Смъртта на Буазизи през януари предизвика протести в Тунис и накара авторитарния президент Зин ал Абидин Бен Али да избяга от страната. Скоро след това милиони излязоха по улиците на Египет, Либия, Сирия и други места, за да протестират срещу репресиите, корупцията, бедността и безработицата, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase