Снимка: Архив Reuters

Френското Национално събрание (долната камара на парламента) одобри днес закон, който третира като престъпление отричането на това, че арменците са били подложени на геноцид от страна на османските турци по време на Първата световна война.

Мнозинството от депутатите подкрепиха закона, който предизвика напрежение между Турция и Франция.

Законът предвижда наказание от една година затвор и глоба в размер на 45 000 евро за отричане на всякакъв геноцид, включително арменския геноцид от 1915 г.

Франция призна със закон арменския геноцид през 2001 г. Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид.

Турция гледа на този закон като на политическа маневра, насочена да спечели подкрепата на арменската общност на предстоящите догодина президентски избори във Франция.

Законът трябва да бъде гласуван и от Сената, което ще отнеме минимум няколко месеца. Привържениците на закона се надяват, че той ще бъде одобрен, преди парламентът да прекъсне работа в края на февруари преди президентските избори.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase