Снимка: Архив Reuters
fallback

Цялата полиция на мексиканския град Веракрус вчера беше разпусната и на мястото й бяха изпратени морски пехотинци, съобщи Асошиейтед прес.

Правителството на щата Веракрус заяви, че решението е част от усилията за изкореняване на корупцията сред полицията в най-големия град на щата.

Говорителят на щатските власти Хина Домингес уточни, че 800 полицаи и 300 чиновници са били уволнени. Решението е било одобрено в понеделник от губернатора на Веракрус Хавиер Дуарте и федералния министър на вътрешните работи Алехандро Поаре.

Въоръжени морски пехотинци заеха полицейските участъци, а хеликоптери на ВМС летяха над пристанищния град на Мексиканския залив, където през септември бяха изхвърлени 35 трупа - жертви на едно от най-кървавите гангстерски нападения в нарковойната в страната.

Мексиканската армия досега неколкократно е заменяла полицията при операции срещу наркокартелите, например в граничния град Сиудат Хуарес и граничния щат Тамаулипас. Но Веракрус стана първия щат, който изцяло разпусна голяма полицейска служба и използва морски пехотинци като служители на реда, отбелязва агенцията. В щата Веракрус са разположени 2400 морски пехотинци.

Хина Домингес посочи, че операциите на морската пехота ще траят само докато щатът успее да обучи достатъчно собствени полицаи. Губернаторът Дуарте преди е разпускал цялата полиция в столицата на щата Халапа, но тогава щатски полицаи веднага заеха местата на градските си колеги.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

до 39

преди 12 години

Ти си овча глава, щом се вреш някой да те окупира....да те опънат не щеш ли?

48

Рушвета

преди 12 години

Аз пък не разбрах смисъла на новината...тая морска пехота кара на фотосинтеза ли?!

47

жжжж

преди 12 години

пълни ***! като сте я докарали до там..кой я докара до тям?? нали като навсякъде и там има отговорни лични-неприлични *** по висши постове??Има примери по света,ама..не вземат пример! Ако беше един Китай ..да са хванали отговорните "ВИСШИ" кратуни и..екзекуция!! Да видим следващите кандидати ще си и помислят ли даже за това-онова или друго!! ай сиктир..мексикански ***!Цялата власт там да си признае че е бандитска и корумпирана..а Веракрус е просто огледало на тях..и не е изключение!

fallback