Снимка: Reuters
fallback

Съединените щати за първи път в историята си призоваха издания да цензурират научна информация заради опасения, че от нея може да се възползват терористи, пишат вестниците "Ню Йорк таймс" и "Гардиън".

Правителствен консултативен орган поиска от научните списания "Нейчър" и "Сайънс" да не публикуват подробности относно биомедицински експерименти за грипен вирус, за да не бъдат използвани сведенията от терористи за предизвикване на епидемии от смъртоносни вируси.

Искането е отправено от Националния научен консултативен орган за биосигурността на САЩ. Той е приканил двете научни издания да цензурират статиите си. В тях ще трябва да фигурират само изводите на учените, но не и подробности за експериментите, довели до тези заключения.

Двете издания са взели напълно сериозно искането на регулаторния орган и вероятно ще му се подчинят, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Според "Гардиън" научните издания обаче не смятат да се вслушат в призива.

Спорните експерименти, извършени в САЩ и Холандия, са помогнали на учените да създадат форма на смъртоносния птичи грип, която да се предава много бързо и лесно между декоративни порове.

Експериментите с поровете са смятани за много добър модел за това какво би се случило с предаването на подобен вирус между хората.

Това лесно предаване на новата форма на вируса на птичия грип може да улесни разпространението му по целия свят, ако "технологията на разпространение" попадне в ръцете на терористи.

Вирусът на птичия грип H5N1 рядко заразява хората, но се отличава с висока смъртност. От 1997 г. досега по света от него са се заразили 600 души, като повече от половината от тях са починали. Почти всички са се заразили от птици и повечето случаи са били в Азия.

Вирусът на птичия грип е много смъртоносен при директна зараза на човек от болна птица, но досега той все още не е мутирал във форма, която може да се предава лесно от човек на човек.

Според учените, ако вирусът мутира и започне да се предава от човек на човек, това може да предизвика една от най-смъртоносните пандемии на планетата.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

ббб

преди 12 години

Преди 2 години един доцент ме попита виждам всичко държиш на хартиен носител,по удобно електронния вариант,Отговора ми беше права си резерв от информация че доста я ограничиха засмя се и каза че говоря глупости :) дали дали.А и друго някои виждал ли е кашон на американски хладилник има указание с картинки как да се отстрани найлона ХахХахХа

38

славянин

преди 12 години

Така се прави в ''демократичните'' държави!

37

Кака Миче

преди 12 години

"Спорните експерименти, извършени в САЩ и Холандия, са помогнали на учените да създадат форма на смъртоносния птичи грип, която да се предава много бързо и лесно между декоративни порове.Експериментите с поровете са смятани за много добър модел за това какво би се случило с предаването на подобен вирус между хората."Ся остава и некой да ми обясни на популярен език за чий х^й им е на американци и холандци да създават подобни смъртоносни вируси и да експериментират с тях? Ела вълчо изяж ме!

fallback