Дмитрий Коновалов и Владислав Ковальов в съдебната зала. Снимка: Reuters

Върховният съд на Беларус осъди на смърт двамата обвиняеми за атентата в метрото в Минск през април, при който бяха убити 15 души.

Съдия Александър Фьодорцев подчерта, че Дмитрий Коновалов и Владислав Ковальов "представляват изключителна опасност за обществото".

Преди това най-висшата съдебна инстанция в страната призна Коновалов за виновен по обвинения в терористичен акт, а Ковальов - за съучастничество.

Още по темата

Решението на Върховния съд на Беларус е окончателно и не подлежи на обжалване. Осъдените на смърт могат да поискат от президента да ги помилва.

Откакто е държавен глава, Александър Лукашенко само веднъж е одобрил молба за помилване, като е заменил смъртно наказание с 20 години лишаване от свобода. Не се съобщава кого точно е помилвал обаче Лукашенко.

Петнадесет души загинаха и над 160 бяха ранени при атентата в метростанция "Октябърская" в центъра на беларуската столица Минск на 11 април тази година. Това бе нападението с най-много жертви в бившата съветска република, откакто тя придоби независимост през 1991 г.

Денонощие след взрива беларуските спецслужби задържаха заподозрените за тероризъм Коновалов и Ковальов. Процесът срещу тях започна на 15 септември.

Мотивите за атентата не бяха официално оповестени от властите.

Беларус е единствената европейска държава, в която се прилага смъртното наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase