Лубомир Галко. Снимка: Архив Reuters

Словашката служба за военно разузнаване VOS е обвинена в шпиониране на журналисти, което местните медии определят като първия голям шпионски скандал след края на комунизма, предаде ДПА.

Твърди се, че тя е подслушвала журналисти и редактори от вестник "Правда" и от телевизия ТА3, съобщиха днес "Правда" и в. "Нови час".

Подслушвани били телефоните, използвани от няколко редактори на "Правда". Сред мишените, както изглежда, е бил и генералният директор на новините в ТА3.

Събираната информация се е съсредоточавала върху финансовото положение, здравето и интимния живот на журналистите.

Акцията била прекратена след падането на правителството на Ивета Радичова на 11 октомври. Причината за преустановяването й е неизвестна.

С аферата е свързан Лубомир Галко - министър на отбраната и заместник-ръководител на неолибералната партия "Свобода и солидарност" (СаС).

Трудно е да се повярва, че шпионирането е ставало без знанието на министъра на отбраната, а е възможно точно той да го е наредил, посочва днес във вестника си главният редактор на "Правда" Нора Слискова.

Галко реагира на страницата си във Facebook, като обяви отправените срещу него обвинения за клеветническа кампания.

Повече коментари не се очакват, докато не се състои насрочената среща с временно изпълняващата длъжността премиер Радичова.

Слискова заяви в статията си, че не разбира какви са подбудите и смисълът на подслушването и че вестникът й смята да съди хората в правителството, за които се предполага, че са наредили извършването му.

Външният министър Микулаш Дзуринда, който е и председател на управляващата партия Словашки демократичен и християнски съюз-Демократическа партия (СДХС-ДП), каза днес, че е шокиран.
 


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase