Снимка: Reuters
fallback

Шефът на Международната агенция по атомна енергия предложи в Иран да бъде изпратена мисия на високо равнище, за да се проверят подозренията, че ядрената програма на Техеран има нови – военни измерения.

Генералният директор на ядрената агенция на ООН Юкия Амано обяви, че има достоверна информация, че в Иран се извършват дейности, свързани със създаването на бомба. Също така е възможно в страната да има скрити ядрени материали и дейности, които се пазят в тайна.

Позицията на Техеран е, че ядрената програма на страната има единствено мирни цели.
Бордът на Международната агенция по атомна енергия обсъди последния доклад за Иран, който беше публикуван миналата седмица.

„Техническите ни експерти в продължение на години старателно и обективно анализираха огромно количество информация от огромен брой различни независими източници, включително от редица страни членки, собствени данни на агенцията и информация, предоставена от самия Иран. Агенцията намира информацията за достоверна“, обяви Амано.

„Данните показват, че в Иран е извършвана дейност, свързана с разработването на ядрено взривно устройство“, категоричен е Амано. Той се надява скоро да бъде договорена дата за посещение на представители на агенцията в Иран.

САЩ и съюзниците им искат по-строги санкции срещу Иран, но Русия смята, че докладът не съдържа нови доказателства и може да навреди на шансовете за дипломатическо решение. Китай също е на позицията, че санкции няма да решат проблема.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 12 години

скоро идва времето чифутската *** да си плати за престъпленията срещу човечеството

39

до 37

преди 12 години

Авторът на тази измишльотина явно е забравил за наличието на ядрено оръжие в света. Още повече, че Русия и Китай в конвенционална война ще изметат за седмица всички американски бази около двете държави.

38

Анонимен

преди 12 години

На международната конференция по сигурността в Мюнхен през 2007 г., Владимир Путин предупреди, западните лидери за това, че безпрецедентната агресивна експанзия на НАТО тласка света към трета световна война. Това сериозно предупреждение е направено година преди агресията на НАТО срещу Либия, и необявената война срещу Сирия и Пакистан. След разполагането на американски войски в Уганда и военните заплахи, насочени директно към Пакистан, въоръжените сили на НАТО, Русия и Китай никога не са

fallback