Снимка: Reuters
fallback

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще бъде направен нов опит да бъде забранена крайно дясната Националдемократическата партия. Повод за това са разкритията, че неонацистка група е действала в Германия и е убила от 2000 г. десет имигранти, повечето от турски произход.

Националдемократическата партия е представена в парламентите на някои провинции, но не и в Бундестага.

Поредицата от неразкрити убийства, бомбени атентати, осакатявания и банкови обири започват да се свързват с трима души, представящи се като Националсоциалистически ъндърграунд.

"Това е срам. Това опозорява Германия. Ще направим всичко възможно да разследваме случая", заяви канцлерът.

Oще по темата

Според Щефан Ауст, изследовател по въпросите на тероризма, триото трябва да има много по-широк кръг поддръжници.

"Тероризмът не може да съществува без масова база. Очевидно има мрежа от неонацисти, които са замесени в масови убийства", посочва той.

Бандата е съставена от двама мъже, които изглежда са се самоубили на 4 ноември след неуспешен обир и една жена, която се е предала в полицията.

Най-многотиражният германски вестник Bild допусна възможността екстремистите да са получили помощ от провинциален отдел на разузнавателна служба, която е внедрила агенти сред  неонацистите. Според вестника използваните от триото фалшиви документи за самоличност изглежда са дошли от властите.

Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих призова да се разследва защо агентите за борба с подривната дейност не са открили това неонацистко звено.

Очаква се утре в провинция Тюрингия да започне разследване как нейният отдел на разузнавателната служба е изгубил следите на тримата екстремисти

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

До 15

преди 12 години

Родоотстъпнико, аз живея и се мъча в България, в Родината си и не я напускам! Само да не изръсиш, че не мога да се реализирам другаде! Защото в моята специалносг аз съм между първите 500-1000 души от 7 млрд жители на планетката. Всичко с престъпността може да бъде "уредено" за 2 седмици! Като след Освобождението - хващаш го и го оставяш да виси на крайпътното дърво. Но не! Промениха висшата мярка, на хванатите престъпници им съобщават само инициалите. "Кому это выгодно?" - Ленин.

28

KO6MARA

преди 12 години

BRAVO SAMO TAKA DA JIVEE NACIONALSOCIALIZMA SMURT ZA VSI4KI *** REZANI *** SMURT ZA OTREPKITE I TUK V BULGARIA TRQBVA DA SE DIGNEM I DA IZTREPEM JIVOTNITE DA JIVEE BQLATA REVOLUCIA NIE 6TE POBEDIM ILI 6TE UMREM ZA NAS DRUG PUT NQMA I 6TE STANEM MA4ENICI NA VELIKATANI IDEQ I 6TE SME PRIMER ZA NA6ETO BQLO POKOLENIE HEIL *** SIEG HEIL 318

27

Анонимен

преди 12 години

bravo,samo nacionaldemokraticheskasocialisticheska partia -nacizam shtew vi opravi vsichki do edin.

fallback