Снимка: Reuters
fallback

Арабската лига преустанови членството на Сирия, докато Дамаск не изпълни плана за прекратяване на кръвопролитията. Това съобщи катарският премиер Хамад бен Джасем ал Тани, цитиран от Франс прес.

Решението, което влиза в сила от 16 ноември, е подкрепено от 18 страни членки на лигата. Ливан, Йемен и Сирия са гласували "против", а Ирак се е въздържал.

Организацията ще наложи икономически и политически санкции срещу Сирия и ще призове арабските страни да отзоват посланиците си от страната.

Oще по темата

Лигата призова опозицията на разговори, а сирийската армия – да престане да участва в избиването на цивилни. По последните данни на ООН над 3500 души са загинали при продължаващите вече осем месеца антиправителствени вълнения в страната.

Каним всички течения от сирийската опозиция до три дни на среща в централата на Арабската лига, за да договорим общо становище за бъдещия преход в Сирия, каза Ал Тани пред журналисти в Кайро.

Междувременно Дамаск реагира остро на решението за замразяването на членството.

Постоянният представител на Сирия в Арабската лига Юсеф Ахмед заяви, че то нарушава устава на организацията и показва, че тя "обслужва западните и американските интереси", съобщи Ройтерс.

По думите му такова решение може да бъде взето само с консенсус на среща на върха на арабските лидери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 12 години

Арабската лига продаде интересите на арабските народи, ще им дойде и техния ред. Илюминатите нямат милост към никого, имат само интереси.

22

kk

преди 12 години

Мдаа!Време е да й стане ДЕМОКРАТИЧНА като ЛИБИЯ!

21

Анонимен

преди 12 години

Тц тц тц , по цяла нощ само за тая арабска лига си мислех тц тц...

fallback