Снимка: Reuters

Повече от 3500 души са загинали в продължаващите осми месец антиправителствени вълнения в Сирия. Това съобщи върховният комисариат на ООН за човешките права.

"Сирийските войски продължават да използват танкове и тежко въоръжение, за да атакуват квартали в град Хомс", каза говорителката на организацията Равина Шамдасани, цитирана от Би Би Си.

Миналата седмица Арабската лига съобщи, че Сирия се е съгласила да изтегли войските от улиците като част от подписания мирен план.

Още по темата

По думите на говорителката обаче, откакто Сирия е подписала предложения от Арабската лига план, армията и силите за сигурност са убили над 60 души. Според нея най-малко 19 души са убити в неделя, когато бе мюсюлманският празник Айд ал Адха.

Сирийски опозиционни активисти казват, че силите за сигурност продължават с атаките в Хомс, особено в квартал Баба Амр. Според тях само днес в града са убити трима души, сред които 16-годишно момче, а войниците влизат от къща в къща, за да извършват арести.

Равина Шамдасани определи ситуацията в Баба Амр като "особено тежка" и добави, че според информацията, с която разполага, районът е под обсада от седем дни, а жителите му са лишени от храна, вода и лекарства.

Днес германският вицеканцлер Гидо Вестервале заяви, че Европейският съюз и Арабската лига ще засилят натиска върху Сирия, ако силите на президента Башар Асад продължат с репресиите.

Той все пак предупреди да не се прибягва до военна намеса и подчерта, че не бива да се подценява силата на икономическите санкции, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase