Муамар Кадафи: Снимка: Архив БТА

Сваленият от власт либийски лидер Муамар Кадафи не е имал илюзии и е съзнавал, че рано или късно неговият режим ще падне под натиска на въстаниците и на НАТО, и се е подготвял да отмъсти.

За възмездието полковникът избрал терористична група, на която „завещал“ милиони долари, пише египетската преса, цитирана от ИТАР-ТАСС.

По думите на либийския политик, бившия генерален директор на Арабската организация по труда Ибрахим Кувейдар, преди около половин година ръководителят на джамахирията е провел в резиденцията с Баб ал Азизия среща с международни терористи.

На нея той представил план под името „Отмъщение след падането на режима“, за който бил осигурил 28 милиона долара.

„Той е планирал по-специално провеждане на терористични актове в либийски, а също и в арабски и европейски градове, в страни, подкрепили революцията от 17 февруари“, казва Кувейдар.

Освен това Кувейдар предупреди, че в момента в Египет се намират 148 функционери на предишната власт, избягали в съседната страна, когато усетили, че режимът се клати. Те според либийския политик действат нелегално и може да предприемат редица политически стъпки, за да „навредят на народната революция“.

„Опасността, която идва от поддръжниците на Кадафи, остава реална, отчитайки близостта на Египет. Те трябва да бъдат наблюдавани внимателно, тъй като според някои информации тези хора разполагат със средства от 10 милиарда долара, които принадлежат на либийския народ“, казва Кувейдар.

Муамар Кадафи беше убит на 20 октомври в родния си град Сирт. Той беше заловен от въоръжените формирования на новите власти в страната жив, но след това беше убит без съд и следствие. Три дни по-късно Преходният национален съвет обяви пълното освобождение на Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase