Скулпторът Ай Вейвей. Снимка: Reuters

Хиляди хора даряват пари на китайския дисидент и скулптор Ай Вейвей, който според китайските власти трябва да плати 2,4 милиона долара данъци, съобщи ВВС.

До днес са дарени повече от 5 милиона юана (790 000 долара). Хората превеждат пари с банкови трансфери, с пощенски записи, а някои дори пускат пари в пликове в дома му.

Даренията започнали да пристигат наскоро, след като световноизвестният творец обяви, че е получил известие от властите, че трябва да плати данъци в огромен размер. Според съобщение в Twitter от Лу Янпинг – доброволец в студиото на художника, почти 20 000 души до момента са пратили пари. 

Сътрудници на твореца дори намират пари, сгънати на самолетчета, които хората пускат над стените на комплекса, в който Ай живее и работи.

„Тези дарения са не просто пари, те са израз на чувствата на хората за това, което се случи“, обяви творецът.

„Мога да кажа само, че съм много благодарен и много трогнат от техните действия“.

През последните няколко години Ай, който работил по дизайна на олимпийския стадион „Птиче гнездо“ в Пекин, е един от най-отявлените критици на китайското правителство.

Още по темата

Ай беше арестуван на летището в Пекин, когато се опита да напусне страната и държан в ареста близо 3 месеца. През юни беше пуснат, но с обвинение за избягване на данъци.

Властите определили размера на данъците върху последните му приходи и глоби на компанията „Пекинско фалшиво културно развитие“, която произвежда творбите на Ай.

Въпреки че той казва, че е само дизайнер в компанията, властите настояват, че той е „действителният контролиращ“.

Дисидентът казва, че данъците са само опаковката, а всъщност е преследван заради политическите му убеждения.

„През 80-те дни на моя арест на място, пазено в тайна, те ме обвиниха в подривна дейност срещу държавата“, разказва дисидентът. Там той научил, че ще бъде обвинен в неплащане на данъци. Полицаи му казали: „Искаме хората да смятат, че ти си от лошите“.

Ай трябва да плати до края на седмицата 2,4 милиона долара данъци, засега той не е решил как ще действа.

Дори да успее да събере всичките пари от дарения обаче, това може да доведе до нови проблеми – може да се интерпретира като незаконно набиране на средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase