Художникът Ай Вейвей. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Аукционната къща Sotheby's предложи на търг 100 килограма „слънчогледови семки“, направени от порцелан. Те са творение на един от най-известните съвременни китайски художници Ай Вейвей.

Произведението на изкуството първоначално е оценено на 80 000 – 120 000 британски лири (130-190 хиляди долара). Така средната цена на килограм порцеланови „семки“ излиза около 1 000 лири (1 600 долара).

В момента в прочутия лондонски музей на съвременното изкуство Tate Modern е изложена инсталацията на Ай Вейвей „Слънчогледови семки“.

Тя представлява изсипани на пода в една от залите на музея 100 милиона направени от порцелан „семки“, които съвсем приличат на истински. Общото тегло на творбата е 150 тона.

Всяка семка ръчно е изрисувана от занаятчии от град  Цзиндечжен в Югоизточен Китай.

В създаването на творбата са участвали 1 600 души.

Инсталацията символизира Китай като неизчерпаем източник на изкусни работници и евтина работна ръка за масово производство на стоки за западните пазари.

Тя е също така сатира на потребителското общество.

Творбата има и друго значение – тя символизира утопичността и гигантските мащаби на задачите, които Мао Дзедун беше поставил пред китайските селяни в периода на провеждане на политиката на „големия скок“, довела до масов глад.

След откриването на инсталацията през октомври миналата година на посетителите беше разрешено да се разхождат по „килима“ от порцеланови „семки“ и дори да лягат върху тях.

100 кила "семки" за $1600 за килограма
Впоследствие обаче тези разходки бяха забранени, тъй като се оказа, че при триенето се образува вредна порцеланов прах.

Стоте килограма „семки“, предложени за продажба в Sotheby's, са част от приготвеното общо количество, която не е била използвана за инсталацията в Tate Modern, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase