Екстрадирането на Виктор Бут в САЩ. Снимка: Reuters
fallback

Русия ще се опита да си върне търговеца на оръжие Виктор Бут, когото американски съд призна за виновен в опит да продаде оръжие на колумбийски бунтовници, планирали да атакуват американски войници, съобщи Ройтерс.

Говорител на руското външно министерство заяви, че властите в страната ще продължават да правят всичко необходимо, за да бъдат гарантирани законните права на Бут. Основната цел е той да може да се завърне в Русия, каза Александър Лукашевич, без да уточни какви средства ще бъдат използвани за постигането ѝ.

Виктор Бут, бивш офицер от съветските ВВС с прозвището "търговеца на смърт", беше признат за виновен от американски съд вчера за заговор за убийство на пилоти от САЩ по време на войната на Колумбия с левичарската бунтовническа организация ФАРК.

Москва твърди, че Бут е бил незаконно екстрадиран от Тайланд, където беше задържан през 2008 г., заради безпрецедентен американски натиск. Абсолютно недопустимо е било участието в този случай на спецслужбите на САЩ, каза Лукашевич.

Oще по темата

Освен това по време на следствието Бут е бил подложен на незаконни "методи за физическо и психическо въздействие", заяви говорителят на руското външно министерство.

На продължилия три седмици процес американските прокурори обвиниха Бут, че е ръководил нелегална мрежа за контрабанда на оръжие, че е продал стотици зенитни ракети, хиляди автомати, пет тона взривни вещества С-4 и милиони боеприпаси на колумбийската групировка ФАРК, знаейки, че те ще бъдат използвани за ликвидиране на американски пилоти.

САЩ помагаха на колумбийските власти в битката им с ФАРК, като изпращаха свои пилоти.

Присъдата на Бут ще бъде произнесена на 8 февруари и може да бъде доживотен затвор.

                                                                                                                                                                                                             (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

онбашията

преди 12 години

я да видим дали ще успеят? само ще станат за смях руснаците. разбира се това още повече ще ги издигне в очите на средностатистическия български безработен лузър, за когото поражението събужда сълзливо умиление, а победителите са лоши фашисти и империалисти, врагове на свободата и човешкия род.

19

Анонимен

преди 12 години

американците са световни *** ,лицемери ,окупатори ,натрапници и единственното което заслужават е смърт !

18

От 1

преди 12 години

15-сети мое предпочиташ койт си искаш, но обаче те явно далеч не тъ предпочитат както се оказва в действителност ха ха ха ха ха ха И да ви рекъ на тия дето не са разбрале, че взривни вещества (с-4) които се използват за взривяване със сапьорски методи, и зенитна ракета, която се използва за противовъздушна отбрана се едни крайно различни по предназначение неща и не требе да се опитвате да изглеждате ентелегенти като ползвате обиди

fallback