Агенти на американската Агенция за борба с наркотиците, съпровождали руския гражданин Виктор Бут по време на полета от Тайланд в САЩ, са му казали, че Русия е изпратила килъри, които да го ликвидират.

Те обяснили на известния като търговеца на смърт Бут, че затова са му облекли бронежилетка и са му сложили каска.

Това разказа съпругата на Бут – Алла, която се позова на руски дипломати.
През РИА Новости тя обясни, че служителите на американските спецслужби казали на мъжа й, че „Русия е изпратила килъри в Тайланд и САЩ, които да го унищожат, и затова той няма защо да чака помощ от Русия, а е по-добре да сключи сделка със следствието, да се признае за виновен за несъществуващи престъпления, да подпише някакви документи и да остане в Америка“. 

„Точно с опита на Русия да го убие американците са обяснили на Виктор защо са му облекли бронежилетка и са му сложили каска“, подчерта Алла Бут.

Още по темата

Тя допълни, че обещали на Виктор Бут да го оставят да живее в САЩ и да му помогнат да вземе при себе си семейството си, ако той се съгласи с предложените му условия.

Самата Алла Бут не е разговаряла със съпруга си, а Виктор Бут бил помолил руските дипломати, посетили го в затвора в САЩ, да й предадат тази информация.

Lenta.ru припомня, че на снимките от екстрадирането на Бут се вижда, че при качването в самолета той е с бронежилетка и каска, но при кацането в САЩ е сниман просто с белезници и облечен в анцуг.

Руските дипломати не са обяснили на Алла Бут защо е отпаднала необходимостта от бронежилетката по време на полета.
Бут се срещна с руски дипломати в четвъртък. Генералният консул на Русия Андрей Юшманов каза след това, че по време на транспортирането му върху обвиняемия е бил оказан известен натиск.

Бут беше екстрадиран от Тайланд в САЩ на 16 ноември. Вече са му повдигнати обвинения в трафик на оръжие, заговор с цел убийство на граждани на САЩ и подкрепа за тероризма.

Руснакът заяви, че е невинен. Очаква се процесът срещу него да започне на 10 януари 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase