Снимка: Reuters

Съд в Лондон отхвърли жалбата на основателя на сайта Wikileaks Джулиан Асандж срещу екстрадирането му в Швеция с цел по-нататъшно разследване по делото за сексуални престъпления, по които му е повдигнато обвинение.

Двамата съдии постановиха, че решението за екстрадиция остава в сила, съобщи Би Би Си.

Асандж беше арестуван във Великобритания през декември 2010 г. съгласно общоевропейска заповед, издадена от Швеция. Там две бивши доброволки от сайта на Асандж го обвиниха в изнасилване и сексуално посегателство.

Асандж отхвърля всички обвинения и заявява, че делото е политически мотивирано, тъй като неговият сайт публикува секретни дипломатически телеграми на американското правителство.

По-рано адвокатите на австралиеца, който почти от година е под арест,  заявиха, че екстрадирането би било „несправедливо и противозаконно“.

Адвокатите му са против екстрадирането в Швеция с аргумента, че има опасност клиентът им впоследствие да бъде пратен в САЩ, където според тях може да бъде осъден на смърт.

Докато британски съд разглеждаше случая за екстрадицията на Асандж, той беше под домашен арест в дома на негов привърженик във Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase