Бойци, верни на Муамар Кадафи, в затвора в Мисурата. Снимка: Reuters
Паравоенни отряди от Мисурата нападат и малтретират бежанци от град Туарга, който беше бастион на привърженици на Муамар Кадафи по време на осеммесечния конфликт в Либия, съобщи правозащитната организация Хюман райтс уоч. 
 
Милициите от Мисурата обвиняват хората от съседния град, че са убивали и изнасилвали заедно със силите на Кадафи, разказват десетки жители на Туарга, според съобщението на правозащитната организация. 
 
Хюман райтс уоч обяви, че милициите стрелят срещу невъоръжени хора, арестуват безразборно и упражняват насилие срещу задържаните, което е довело до смъртта на някои от тях. 
 
Туарга отчасти е плячкосан и опожарен, а аргументът на паравоенните отряди е, че не бива да се разрешава на избягалите от града 30 000 жители да се връщат в него "след онова, което са сторили в Мисурата".
 
Правозащитниците искат Преходният национален съвет да постави стотината въоръжени групи в Мисурата под единно командване и отговорните за престъпления да бъдат съдени. Според представителката на организацията за Близкия изток Сара Лий Уитсън "актовете на отмъщение са посегателство срещу целта на либийската революция и обвинените в престъпления жители на Туарга трябва да бъдат съдени според закона, а не от милициите“. 
 
Туарга служеше за база на силите на Кадафи при нападенията срещу Мисурата, който беше обсаден в продължение на пет месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase